21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul premier Petre Roman a fost audiat de procurori în dosarul Mineriadei...

Fostul premier Petre Roman a fost audiat de procurori în dosarul Mineriadei din iunie 1990. I s-a comunicat oficial că este inculpat

UPDATE 13,00: Petre Roman a declarat marţi, la ieşirea de la Parchet, că a menţinut în faţa procurorilor militari declaraţia lui anterioară din dosarul Mineriadei.

Fostul premier a susținut că tot ce are de spus despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 se regăseşte în acea declaraţie şi nu mai are nimic de adăugat.


Fostul premier Petre Roman s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

La acel moment, Roman era șef al Guvernului. Petre Roman și alți 17 demnitari din conducerea de atunci a statului român, precum şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, sunt acuzați în acest moment de infracţiuni contra omenirii şi de reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

În evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, patru oameni au murit, trei au fost răniţi şi peste 1.000 au fost bătuţi şi arestaţi ilegal.

Petre Roman a susținut ulterior că decizia de a chema minerii la București a fost doar a lui Ion Iliescu, fără a avea și acceptul lui Petre Roman. La audierea de marți, lui Petre Roman i se va comunica oficial că are calitatea de inculpat în acest dosar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă