19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, și alte două persoane...

UPDATE. Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, și alte două persoane au fost arestate preventiv, într-un nou dosar de corupţie

UPDATE 19.37: Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu, urmărit penal într-un nou dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi alte două persoane, între care şi fostul senator Sebastian Grapă, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, de Tribunalul Braşov, potrivit News.ro.

În 24 februarie, Căncescu i-a adresat o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, potrivit Bzb.ro, în care a afirmat că are 65 de ani și, până la 63 de ani nu a intrat într-o sală de judecată.

„În anii 90, funcţiile de conducere din Justiţie (preşedinţii de tribunale, preşedinţii Curţilor de Apel) erau negociate politic la nivel judeţean, lucru total anormal. Am susținut în Parlament legile care scoteau în totalitate politicul din Justiție. După aproape 20 de ani, pot să vă spun, domnule Președinte, că România este în situația de a da de urgență legi care să scoată Justiția din politic. Justiția a fost și este folosită pentru plata unor polițe, în cadrul luptei politice. Nu repetați, domnule Președinte, greșelile pe care le-au făcut Adrian Năstase sau Traian Băsescu, folosind Justiția în lupta politică”, i-a transmis Căncescu președintelui Iohannis.

Citește și: 

El a continuat susținând că, în perioada 2000 – 2004, a fost „singurul președinte de CJ din România care a rezistat în opoziție, fără a trece la PSD sau fără a fi schimbat în baza unor dosare penale. Cei care au creat acel sistem și au folosit Justiția în acea perioadă aveau să aibă chiar ei probleme grave cu Justiția”.

„Traian Băsescu a folosit și mai abuziv Justiția în lupta lui politică și a creat un dezechilibru grav între puterile statului. Foarte multi dintre vechii membrii PDL au folosit această armă, care apoi s-a întors împotriva lor. Acum regretă. Nu repetați, domnule Președinte, greșelile făcute de Traian Băsescu. Acesta făcea acum câțiva ani referendum pentru desființarea Senatului României- o instituție cu 150 de ani vechime. În 2016, același Traian Băsescu se chinuia să ajungă senator. Domnule Președinte, am fost implicați în același dosar ANI, în care am fost declarați incompatibili la Compania de Apă Sibiu- Făgăraș. Șansa mea a fost că dumneavoastră ați avut termene de judecată înaintea mea și sentința trebuia să fie asemănătoare, cu atât mai mult cu cât eu nu am participat la nici o ședință AGA la Sibiu, am fost doar reprezentat. Am avut colegi, președinți de CJ ( cazul Moloț Mircea), din PNL sau PSD, care și-au pierdut mandatele în spețe identice. Justiția a dat sentințe diferite în spețe identice. Cum vă explicați acest lucru?”, a continuat el.

În scrisoare vorbește și despre acuzațiile care i s-au adus.

 „Curtea de Conturi a semnalat în 2010 și la Sibiu, la Primărie și la CJ Brașov, că s-au dat coeficienți de actualizare la drumuri fără respectarea legii. La Sibiu nu s-a întâmplat nimic, dar eu m-am ales cu dosar penal care a dus la arestarea mea pentru 4 luni și la pierderea mandatului. În octombrie 2014 am fost reținut pe un referat al procurorilor cu acuze fabricate. Aproape niciuna dintre aceste acuzații nu se mai regăsește în rechizitoriu, pentru că ele nu au fost dovedite. Pentru ca un domn procuror să își pună mai repede steluțe pe umăr, trebuia să fiu luat. Atât în dosarele mele, cât și ale primarului Scripcaru , martorii sunt timorați sau amenințați. Li se cer denunțuri despre Tăriceanu, Băsescu, Scripcaru, Căncescu, pentru a fi lăsați în pace și pentru a nu merge la pușcărie. Am zeci de exemple pe care doresc să vi le prezint personal. Firmele mele, care au creat, în 25 de ani de existență, peste 500 de locuri de muncă și care au virat la buget peste 10 milioane de euro, sunt șicanate și blocate în baza unor <<expertize>> făcute, la comanda lui Blejnar, de <<mega-experți>> DNA, care nu cunosc legislație și care nu au cunoștințe elementare despre economia de piață. Salariații nu își pot primi salariile din cauza unor blocaje pe conturi. În judetul Brașov aveam, în 2006, 15 firme cu capital românesc cu peste 1000 de angajati. Nu mai avem niciuna în prezent. Mentalitatea DNA Brașov este aceea că toți oamenii de afaceri sunt hoți. Și toți politicienii. Sunt convins că ponderea oamenilor serioși sau neserioși este aceeași și în Justiție și în mediul politic”, a mai spus el.

Totodată, fostul șef al CJ Brașov a mai acuzat DNA că ar fi dat „o interpretare personală” dosarelor.

„Dosarele pe care le avem la Brașov, eu și primarul Scripcaru, au la bază greșeli sau chiar erori procedurale care, majoritatea, nu au generat prejudicii. În schimb, DNA le-a dat o interpretare penală. Acest lucru a făcut ca atât Primăria, cât și CJ să fie blocate, pentru că angajatilor le este teamă să mai semneze ceva. Nici o investiție importantă nu a mai fost făcută în ultimii 3 ani în județul Brașov. Teama de DNA este și la judecătorii care ne judecă. Acesta este și motivul pentru care am cerut strămutarea proceselor mele din județul Brașov. Singura posibilitate de a ne apăra în fața abuzurilor este art. 283 CP- de represiune nedreaptă. Din păcate, avocații care mă apără, mi-au comunicat că nu există nici un caz în România în care să se fi dat curs unei astfel de cereri. Mai mult, potrivit datelor mele, nici 1% nu au fost măcar analizate. De ce, domnule Președinte?”, a conchis el.


Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Braşov au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DNA, ei urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Procurorii cer arestarea preventivă şi pentru Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

Sebastian Grapă, la data faptelor consilier judeţean şi ulterior senator în Parlamentul României, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni). De asemenea, Matei Gavril, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; iar Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Cei trei urmează a fi prezentaţi miercuri Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aistotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

“În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov. Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpaţi următoarele sume de bani: de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei; de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei; de la inculpatul Şoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei; de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Şandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei; de la inculpatul Crăciun Dragoş Romulus a primit suma de 15.000 lei. Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv”, se arată în comunicatul DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012, iar ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

“În perioada 2012 – 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian şi mai multe primării din judeţ. Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012”, potrivit sursei citate.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă