14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialBaronul PSD de Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani...

Baronul PSD de Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, la cinci ani, amândoi cu executare. Prejudiciul este de aproape un milion de euro

Fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la opt ani de închisoare pentru fapte de corupție, iar fiul său, deputatul PSD  Vlad Cosma, a primit cinci ani, amândoi cu executare. Prejudiciul este de 4,1 milioane de lei. Decizia poate fi atacată cu apel.

În același dosar a fost condamnat și Răzvan Alexe la doar doi ani și șase luni închisoare, deși este autor principal. Însă, Alexe a beneficiat de reduceri de pedepse deoarece a colaborat cu anchetatorii și în plus a denunțat și alte fapte penale.

Pedepsele sunt cu executare, însă sentințele pot fi atacate la instanța de cinci judecători de la instanța supremă. Cei doi mai au un dosar în care sunt anchetați pentru fapte de corupție alături de alți înculpați.

Potrivit deciziei, instanța "contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Cosma Mircea în pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa principală de 8 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 5 ani a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi c C.p. anterior Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi c C.p. anterior, pe durata prevăzută de art. 71 C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie".

În privința deputatului Vlad Cosma, instanța a decis: "Condamnă pe inculpatul Cosma Vlad Alexandru la pedeapsa de 5 ani închisoare. În baza art. 66 C.p. aplică inculpatului Cosma Vlad Alexandru şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g şi k C.p. pe o durată de 4 ani. În baza art. 65 C.p. Aplică inculpatului Cosma Vlad Alexandru pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g şi k C.p 3. În baza art. 254 alin. 1 C.p. anterior cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. anterior (trei acte materiale) raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000(forma în vigoare la data comiterii faptelor) şi art. 5 al. 1 C.p."

 Mircea și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție în aprilie 2014. În rezumat, președintele CJ Mircea Cosma  a fost acuzat că a acordat contracte supraevaluate unor societăți comerciale, iar diferența dintre valoarea reală a contractelor și plusul nejustificat a fost împărțit între inculpați. Aranjamentele s-au făcut prin intermediul  lui Răzvan Alexe, inculpat în dosar.

Potrivit DNA, "între 2010 şi 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate – denunţători în cauză, mai multe persoane printre care şi pe fiul său, Cosma Vlad Alexandru, deputat în Parlamentul României. În concret, contra unor sume de bani – reprezentând un procent din câştigul asigurat  pentru trei societăţi comerciale -, inculpatul Cosma Mircea, uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene (…) a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de consiliul judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate. Intervenţia reprezentanţilor societăţilor la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale, în prezent decedat), fie prin intermediul inculpatului Cosma Vlad Alexandru, dar şi a inculpatului Alexe Răzvan (apropiat al familiei Cosma), care şi-au traficat influenţa avută asupra inculpatului Cosma Mircea în sensul celor de mai sus, contra unui comision împărţit între ei  în două părţi egale".

Suma totală cu care a fost prejudiciat bugetul este de de 4.410.149,97 lei.

 

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă