15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a REFUZAT să dea declarații de...

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a REFUZAT să dea declarații de inculpat la Parchetul General în dosarul “Mineriadei”. A cerut amânare pentru consultarea dosarului

UPDATE 11.00: Avocatul lui Ion Iliescu, Andrei Georgescu, a confirmat informațiile publicate de România liberă potrivit cărora fostul președinte nu a dat declarații în dosar.

“Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui. A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar”, a afirmat avocatul Andrei Georgescu.


Ce nu a spus avocatul lui Ion Iliescu este faptul că ex-procurorul general Tiberiu Nițu a fost obligat să redeschidă dosarul “Mineriada iunie 1990” de deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului, care a dat dreptate victimelor și a obligat România la plata unor despăgubiri.

—————-

UPDATE 10.30: Ion Iliescu, fostul președinte al României, a refuzat să dea declarații în dosarul “Mineriada iunie 1990”, motivând că are un nou avocat iar acesta trebuie să studieze dosarul. A semnat, însă, procesul verbal de luare la cunoștință a inculpării sale pentru sâvârșirea infracțiunii de crime împotriva umanității. Procurorii au admis amânarea audierii.

În această săptămână urmează a fi chemați la Parchet fostul premier Petre Roman, fostul șef al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu, fostul adjunct al procurorului general din iunie 1990, generalul (r) Mugurel Florescu, care vor fi înștiințați că împotriva lor s-a pus în mișcare acțiunea penală și au devenit inculpați tot pentru săvârșirea infracțiunii de crime împotriva umanității.

În iunie 1990, mitingul maraton din Piața Universității din București a fost înăbușit prin violență. Ion Iliescu, pe atunci președintele țării, i-a chemat pe mineri și pe muncitori pentru a restabili ordinea în Capitală. Peste 10.000 de mineri și alte mii de muncitorii au invadat străzile Bucureștilor, lovind pe oricine părea a fi intelectual sau student deoarece se incumbase ideea că intelectualii sunt trădători, vânzători de țară, legionari. În acele zile s-a strigat “Moarte intelectualilor!”.

Planul de reprimare a fost pus la punct de membri din Guvernul Roman, la ordinul lui Ion Iliescu. Cei implicați în organizarea reprimării mitingului-maraton pașnic, între care și Ion Iliescu, au fost inculpați în actualul dosar de la Secția Parchetelor Militare.


Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, este citat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul “Mineriadei”. Liderul onorific al social-democraţilor este acuzat de crime împortiva umanităţii.


Citeşte şi: Revoluţionarii cer confruntare cu Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei. Doru Mărieş: Am convingerea că vor fi puşi sub urmărire penală foarte mulţi din cei învinuiţi în decembrie ’89, în frunte cu Ion Iliescu

Liderul Asociaţiei 21 decembrie 1989, Doru Mărieş, a avut, marţi, o întrevedere cu procurorul general al României şi cu procurorul care instrumentează dosarul Revoluţiei, iar la finalul întâlnirii a declarat că a cerut o confruntare între revoluţionari şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, citează Mediafax.


“Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu știu care este rațiunea redeschiderii discuției, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci și șapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, a declarat Ion Iliescu, la momentul anunţului lansat de Parchetul Militar. 

Parchetul de pe lângă ICCJ a anunțat, în luna decembrie, începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu, pentru implicarea lor în evenimentele Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

Faptele de care sunt acuzați s-au produs “cu concursul” Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și al SRI, a menționat procurorul militar, col. Marian Lazăr. Mineriada din iunie 1990 a produs 1269 de victime – morți și răniți, precum și mari pagube materiale.


Citeşte şi: Acuzați de crimă împotriva umanității. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu sunt oficial inculpați în dosarul Mineriadei sângeroase din iunie 1990

Parchetul de pe lângă ICCJ a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu, pentru implicarea lor în evenimentele Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.


La data faptelor, Iliescu era șeful statului, Roman era șeful guvernului, Măgureanu era director al SRI, iar Voican era vicepremier.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității.

Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu.


Citeşte şi: Parchetul General: Iliescu și Militaru au determinat uciderea unui număr mare de persoane. Generalul magistrat Coșneanu începe urmărirea penală în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității, după ce România liberă a dezvăluit tergiversarea anchetei

După ce Secția Parchetelor Militare, condusă de general de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu, s-a codit să înceapă urmărirea penală în dosarul Revoluției din decembrie 1989, în sfârșit s-a hotărât să aplice deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. După 27 de ani, Coșneanu a dispus începerea urmăririi penale in rem ( pentru faptă), nu a persoanelor responsabile de crimele comise atunci.  


Procurorii îi acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane”.

Ştire în curs de actualizare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă