15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul președinte bulgar Jelio Jelev, înmormântat duminică la Sofia. Cine a reprezentat...

Fostul președinte bulgar Jelio Jelev, înmormântat duminică la Sofia. Cine a reprezentat România la funeralii

Funeraliile primului preşedinte postcomunist bulgar, Jelio Jelev, care au avut loc duminică la Sofia, au reunit elita politică bulgară şi politicieni din Balcani, între care şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu, relatează Mediafax.

Primul preşedinte bulgar ales democratic (1990-1996), Jelio Jelev, decedat vineri la vârsta de 79 de ani, a fost opozantul cel mai emblematic al regimului dictatorului Todor Jivkov.

Cartea sa intitulată "Fascismul", în care asimilează implicit comunismul fascismului, şi apărută în 1981 înainte de a fi confiscată din librării, a fost distribuită clandestin în rândul intelectualilor bulgari.

"Alături de (cehul Vaclav) Havel, (polonezul Tadeusz) Mazowiecki şi (rusul Andrei) Saharov, Jelio Jelev a fost una dintre imaginile miraculoase ale lui 1989", anul căderii Zidului Berlinului, a comentat la televiziunea bulgară Adam Michnik, un celebru disident polonez.

"Jelio Jelev este un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie" în Bulgaria, "al tranziţiei paşnice, al toleranţei şi înţelegerii naţionale", a declarat preşedintele Rosen Plevneliev, luând cuvântul duminică după o slujbă funerară la catedrala Aleksandr Nevski din Sofia.

Premierul Boiko Borisov a subliniat meritele lui Jelev pentru menţinerea păcii etnice în Bulgaria, ţară cu o considerabilă minoritate musulmană, şi pentru buna vecinătate în Balcani.

Preşedinţii Macedoniei, Albaniei, Bosniei Herţegovina şi Kosovo, precum şi vicepreşedintele Comisiei Europene Kristalina Gheorghieva au asistat la ceremonie.

Bulgaria a fost prima ţară care a recunoscut, încă din ianuarie 1992, tânărul stat Macedonia, la iniţiativa preşedintelui Jelev.

Foştii preşedinţi bulgari Petar Stoianov şi Gheorghi Parvanov, precum şi fostul preşedinte român Emil Constantinescu au fost, de asemenea, prezenţi la slujba funerară susţinută de patriarhul Neofit, liderul Bisericii Ortodoxe.

La încheierea mandatului său, Jelev a înfiinţat o fundaţie consacrată cercetării politice în Balcani, care lucrează cu foşti şefi de stat şi de guvern din regiune.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă