23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, trimis în judecată de...

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, trimis în judecată de procurorii anticorupție, într-un nou dosar cu prejudiciu de 2,2 milioane de lei

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influență.

Totodată, DNA i-a mai trimis în judecată pe Dragoș Cosmin Mihăilescu, fost director al ucursalei „Fabrica de Timbre” din cadrul Companiei Naționale Poșta Română S.A.(C.N.P.R.), fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, cât și pe omul de afaceri Marian Constantinof, acuzat de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

În vizorul procurorilor anticorupție este și Mihai Chebac, fost director al Direcției dezvoltare din cadrul C.N.P.R., FIRUTI DORIN LAURIAN, la data faptei administrator al S.C. Romkuvert S.R.L., S.C. ROMKUVERT S.R.L. și S.C. ROMKUVERT IND S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Ștefan că, între lunile iulie și august 2009, în perioada în care era primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid, i-ar fi propus lui Marian Consantinof să își folosească înfluența pe lângă reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A, în schimbul unei sume de bani, pentru atribuirea unor contracte unor firme controlate de omul de afaceri, având ca obiect furnizarea de hârtie.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, banii pe care Gheorghe Ștefan i-ar fi cerut ar fi urmat să provină din încasările obținute din executarea primelor contracte. „Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate”, susține DNA.

Totodată, în comunicatul de presă se precizează că, un prim pas pentru atribuirea clientelară a unor contracte către firmele controlate de Marian Constantinof l-ar fi reprezentat numirea la conducera „Fabricii de Timpbre, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Ștefan, a lui Dragoș Cosmin Mihăilescu, persoană apropiată lui Constantinof.  Procurorii îl acuză că ar fi avut sarcina să controleze și să manipuleze procedurile de achiziție publică.

Potrivit DNA, sucursala ar fi trebuit să achiziționeze hârtie în role, să o prelucreze prin mijloace proprii și să o transforme în produs finit (hârtie pentru imprimante matriceale).

„Mihai Chebac, numit și menținut în funcția de director al Direcției dezvoltare din C.N.P.R. cu susținerea lui Gheorghe Ștefan, a trimis către <<Fabrica de Timbre>> o notă de comandă pentru furnizarea unei cantități nejustificate de hârtie, mult mai mari decât necesarul subunităților poștale. Furnizarea acestei cantități de hârtie urma să facă obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor încheiate de <<Fabrica de timbre>> cu societățile comerciale controlate de Marian Constantinof și implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Ștefan”, susține DNA.

Potrivit sursei citate, în 2 noiembrie 2009, Comsin Dragoș Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei Fabrica de Timbre, ar fi încheiat, cu încălcarea legii, 12 contracte cu societățile comerciale controlate prin interpuși de inculpatul Marian Constantinof. După semnarea contractelor, el ar fi a solicitat livrarea întregii cantități de hârtie, iar societățile comerciale furnizoare ar fi emis facturi. 

„Pentru semnarea documentelor în vederea efectuării plății, inculpații Mihai Chebac și Mihăilescu Cosmin Dragoș au făcut presiuni asupra angajaților sucursalei Fabrica de timbre. În data de 09 noiembrie 2009 a fost făcută o primă plată de către inculpatul Mihăilescu Cosmin Dragoș pentru cantități de hârtie nelivrate. Ulterior, în vederea justificării efectuării plății întregii valori a contractelor, acestea au fost modificate de inculpatul Mihăilescu Cosmin Dragoș, prin acte adiționale care nu poartă toate avizele necesare. Astfel, livrarea nu mai era eșalonată (vreme de un an), ci imediată (până la 15 decembrie 2009). De asemenea, inculpatul Mihăilescu Cosmin Dragoș a semnat fraudulos sau a determinat semnarea de către subordonații săi a unor documente de recepție a hârtiei pretins furnizate de firmele inculpatului Constantinof Marian, dar și a unor documente de gestiune privind predarea hârtiei către S.C. Romkuvert S.R.L., în vederea prelucrării. S.C. Romkuvert S.R.L., prin reprezentantul său inculpatul Firuti Dorin Laurian, a confirmat recepția pentru prelucrare a 828.413 kg de hârtie, deși a primit doar o mică parte din această cantitate”, mai precizează DNA.

Potrivit sursei citate, s-ar fi constituit „un circuit scriptic, fictiv (în mare parte) care atesta preluarea de către <<Fabrica de timbre>> a cantității de hârtie de la societățile comerciale ale lui Constantinof Marian și predarea ei spre prelucrare la S.C. Romkuvert S.R.L.”.

Anchetorii mai acuză că prețul de achiziție a hârtiei ar fi fost mai mare decât prețul de piață de la acel moment și, prin denaturarea procedurilor de achiziție publică, sucursala „Fabrica de Timbre" ar fi cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof și nu de la furnizorii tradiționali, iar în această manieră prețul de achiziție în baza celor 12 contracte ar fi fost majorat artificial cu 1,6 milioane de lei lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de CNPR.

„Din sumele încasate de cele două firme, inculpatul Marian Constantinof i-a remis inculpatului Gheorghe Ștefan, în perioada noiembrie — decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro", mai precizează DNA DNA.

O altă acuzație face referire la faptul că, în perioada noiembrie — decembrie 2009, Cosmin Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei „Fabrica de Timbre", ar fi încredințat către SC Romkuvert SRL, în mod direct, la un preț supraevaluat și prin încălcarea legii, un serviciu de prelucrare a hârtiei achiziționate de la cele două firme controlate de Marian Constantinof, iar CNPR ar fi fost prejudiciată astfel cu suma de 300.135 lei.

 Potrivit DNA, valoarea totală a prejudiciului cauzat CNPR SA este de 2,2 milioane de lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Gheorghe Ștefan, Cosmin Mihăilescu, Mihai Chebac, Dorin-Laurian Firuti, SC Romkuvert SRL și SC Romkuvert IND SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat în 13 ianuarie 2017, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid, în aceeaşi cauză fiind acuzat şi fostul secretar general al PDL Vasile Blaga. Gheorghe Ştefan execută din octombrie 2016 pedeapsa de şase ani de închisoare în dosarul „Microsoft”.

În  octombrie 32016, Gheorghe Ștefan a recunoscut că a făcut trafic de influență. În acel context, el a declarat: „Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră", a declarat Gheorghe Ştefan judecătorilor.

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă