20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, despre dosarul în care este urmărit...

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, despre dosarul în care este urmărit penal pentru vânzarea a 967 de imobile: Sunt complet nevinovat. Actuala legislaţie penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată şi chiar şi condamnarea unor persoane nevinovate

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, cercetat de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind vânzarea a 967 de imobile, susține că este „complet nevinovat”. 

Într-un comunicat de presă, citat de Mediafax, Ciuhandu spune că a semnat zeci de mii de acte administrative în perioada în care a fost primar al Timişoarei, dar că toate au fost verificate de departamentele de specialitate.

„Referitor la ancheta DNA care vizează persoana mea, alături de alţi foşti şi actuali funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, doresc să precizez următoarele: vineri, 17.02.2017, am fost citat la sediul DNA din Bucureşti, unde mi s-a comunicat faptul că sunt 61 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de mine în perioada 2000-2008, în calitate de primar al municipiului Timişoara, asupra cărora DNA efectuează cercetări în raport cu subsemnatul. Menţionez că în timpul mandatelor de primar al municipiului Timişoara am semnat, în calitate de şef al instituţiei, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost întotdeauna întocmite şi verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei, aşa cum prevede legea şi cum este şi firesc, dat fiind volumul însemnat de documente emise de o autoritate publică cu semnătura primarului. Cele 61 de contracte cu privire la care sunt anchetat de DNA au fost semnate mai întâi de funcţionari din cadrul Direcţiei de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Direcţiei Economice, iar unele şi de viceprimarul de resort. Este procedura uzuală, ţinând cont de faptul că primarul nu are competenţe juridice şi nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte”, a precizat Gheorghe Ciuhandu.

Potrivit acestuia, instituţiile statului care au făcut controale periodice în Primărie nu au semnalat nereguli cu privire la contractele respective, dar şi că majoritatea imobilelor vândute în baza celor 61 de contracte nu se află în centrul oraşului.

„Beneficiarii lor nu sunt, după cunoştinţa mea, persoane influente în mediul social din Timişoara. Cele 61 de imobile se constituie din: 31 de locuinţe cu o cameră, 21 de locuinţe cu 2 camere, 6 locuinţe cu 3 camere, 2 locuinţe cu 4 camere şi o anexă ce cuprinde două magazii. În cazul unora dintre imobilele cuprinse în această listă nici măcar nu este vorba de apartament în întregime, ci doar de o cotă-parte din el”, a mai spus el Gheorghe Ciuhandu, subliniind că este „complet nevinovat”.

De asemenea, Ciuhandu consideră că legislaţia penală cu privire la abuzul în serviciu este „incertă”. „Consider că actuala legislaţie penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată şi chiar şi condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârşit acte de corupţie, ci doar şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu. Această legislaţie incertă şi modul subiectiv în care ea este aplicată, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administraţiei publice locale, funcţionarii publici preferând să nu mai semneze nici un act de teamă de a nu fi acuzaţi ulterior de abuz în serviciu, aspect extrem de grav şi cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltării comunităţilor locale”, a conchis el Gheorghe Ciuhandu.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, precum şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Traian Stoia şi Martin Staia, fost director în Primăria Timişoara, au fost audiaţi, vineri, la DNA Bucureşti într-un dosar de corupţie. Cei cinci au fost puşi sub învinuire de DNA pentru abuz în serviciu, pentru că „şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”.


 Citește și: Surse: DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara. Prejudiciul este de 40 de milioane de euro. În dosar, actualul primar Nicole Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu au calitatea de suspecţi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara, au declarat, vineri, pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit acestora, prejudiciul estimat s-ar ridicat la aproximativ 40 milioane euro.


Citește și: Fostul primar timişorean, Gheorghe Ciuhandu, la ieșirea de la DNA: Sunt suspect într-un dosar privind vânzarea de case naționalizate

Fostul premier al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că are calitatea de suspect într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la vânzarea de locuințe naționalizate.



 

 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă