23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul primar din Năvodari, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar din Năvodari, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu. Alături de el, au fost trimise în judecată alte trei persoane: doi consilieri locali și un evaluator.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Redăm comunicatul DNA:

În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01.2006 – 25.10.2006, inculpatului CALAPOD TUDOREL cu sprijinul inculpatei GULELIS VIOLETA, evaluator autorizat, şi a inculpatului SURDU MARIAN, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 euro/m.p. fără TVA, în cadrul contractului de vânzare – cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeţei de 29.962,17 m.p. aparţinând domeniului privat al Oraşului Năvodari încheiat cu SC HARS SRL Constanţa (teren situat, pe malul mării, în zona Mamaia Nord – „Camping Pescăresc”), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/m.p. fără TVA la data de 03.07.2006 (data întocmirii Procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC HARS SRL). În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/m.p. fără TVA şi total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC HARS SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul SURDU MARIAN, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 m.p., ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.

Vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor SURDU MARIAN şi CALAPOD TUDOREL, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC HARS SRL Constanţa.

În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 10.11.2006 – 21.03.2007, inculpatul CALAPOD TUDOREL, cu sprijinul inculpatei GULELIS VIOLETA, evaluator autorizat, şi al inculpatului SPONTE STERE, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 25 euro/m.p. fără TVA, în cadrul Contractului încheiat cu SC TERRA DEL SOL SRL, având ca obiect terenul în suprafaţă de 24.600 m.p. din acte şi 26.205 m.p. din măsurători, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari (teren situat pe malul mării), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 57,79 euro/m.p. fără TVA, la data de 21.03.2007 (data vânzării către SC TERRA DEL SOL SRL). Astfel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 32,79 euro/m.p. fără TVA şi total de 859.261,95 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul SPONTE STERE, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 277/21.12.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 26.205 m.p. ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.

Și în acest caz, vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.605 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor SPONTE STERE şi CALAPOD TUDOREL, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 52.627,95 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa.

Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 96.592 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor patru inculpaţi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă