18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul ICA, REȚINUT

Procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul ICA, REȚINUT

Procurorul Emilian Eva, care a instrumentat dosarul ICA, a fost reținut de procurorii anticorupție pentru fals în declarații, joi dupa-amiaza.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Cum făcea comerț cu tablouri procurorul Emilian Eva. Unele opere de artă erau falsificate

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a fost reținut pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declaraţii, potrivit unui comunicat al DNA. 

În perioada mai-iunie 2014, tatăl procurorului, Ludovic Eva, era internat în Spitalul Clinic de Urgenţă „Profesor dr.Nicolae Oblu” din Iaşi când Emilian Eva i-a solicitat doctorului cardiolog Dan Tesloianu, care-i acorda tratamentul de specialitate tatălui său să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014,  Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală,  față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian şi privea instrumentarea activităţii infracţionale a doctorului Dan Nicolae Tesloianu desfăşurată în cursul anului 2011.

Ulterior soluţionării favorabile a acestei cauze, în intervalul septembrie 2014 – martie 2015, Emilian EVa a pretins şi primit diverse bunuri şi foloase necuvenite în contrapartidă de la doctor.

Astfel, la solicitările procurorului Eva Emilian în lunile decembrie 2014-martie 2015, Nicolae Dan Tesloianu i-a dat procurorului 52 de tablouri, respectiv 5 tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacţionarea tablourilor susmenţionate martorului  Gabriel Mardarasevici percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. În acelaşi interval, şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Eva Emilian  a pretins şi primit de la Tesloianu T, la un preţ subevaluat, lucrarea „Peisaj mediteraneean”, executată de R.NEGELLY, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piaţă de 2.000 de lei. 

Emilian Eva este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public; tăinuire; folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informații.

Citește și: Procurorul Emilian Eva, sub control judiciar

Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achiziționat, în intervalul noiembrie 2014 — aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotați pe piața de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitație “ARA ART” din București.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuță, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

Potrivit DNA, Emilian Eva a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț. 

 

Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă