13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul procuror Emilian Eva, depresiv, după plecarea din DNA: A vândut tablouri...

Fostul procuror Emilian Eva, depresiv, după plecarea din DNA: A vândut tablouri ca TERAPIE

Fostul procuror Emilian Eva, trimis marți în judecată, le-a povestit procurorilor anticorupție că, după ce a plecat din DNA a căzut în depresie și a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, relatează Mediafax

Procurorul Emilian Eva a fost trimis în judecată, marţi, de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, şi că nu a trecut bunurile în declaraţia de avere.

Citește și: Procurorul Emilian Eva, care a instrumentat cazul ICA, trimis în judecată

Anchetatorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au deferit justiției pe fostul procuror anticorupție, că acesta vedea în vânzarea de tablouri o terapie pentru depresia ce-l cuprinsese după părăsirea serviciului teritorial al DNA Iași.

”Inculpatul Emilian Eva a dat o explicaţie terapeutică interesului brusc declanşat pentru artă, în vara anului 2014: «După ce am plecat de la DNA-S.T.Iaşi am intrat într-o stare de depresie şi am găsit ca remediu studierea diverselor cataloage care conţineau picturile unor pictori cunoscuţi. Precizez că am studiat în perioada iulie-august 2014 destul de mult, devenind în timp interesat de achiziţionarea de picturi»”, se arată în documentul anchetatorilor.

Aceștia notează că “intenţia inculpatului de a achiziţiona, în scop speculativ, opere de artă după revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, începând cu data de 8 aprilie 2014 (perioadă care se suprapune, nu în mod întâmplător, cu intervalul de timp în care a făcut demersuri pentru preluarea dosarului numărul 1676/P/2011 pe care ulterior l-a soluţionat, prin netrimiterea în judecată a lui Dan Nicolae Tesloianu), a fost confirmată de mai mulţi martori audiaţi în cauză, iar pasiunea pentru artă declanşată odată cu revenirea în cadrul P.T.Iaşi, a fost asumată inclusiv de către inculpat”.

Astfel, notează anchetatorii în rechizitoriu, unul dintre martorii acuzării a arătat: “În ultima perioadă de câte ori mă întâlneam cu acesta am sesizat o pasiune, un interes pentru pictură în general. Fac precizarea că întruna din discuţiile purtate cu Eva Emilian despre pictură, a avansat o propunere generică în sensul de a-l sprijini în vederea deschiderii unei case de licitaţie în Iaşi, întrucât în Iaşi nu există.”

Citește și: Procurorii Alina Bica și Emilian Eva, SUSPENDAȚI din funcție de CSM

Martorul Constantin Hrițac le-a spus anchetatorilor că a discutat cu Emilian Eva și medicul Dan Nicolae Tesloianu, denunțător în cauză, care i-au comunicat că au identificat o oportunitate de afaceri, în sensul că “văduva unui colecţionar probabil din Craiova este dispusă să vândă o colecţie valoroasă cu o sumă al cărei cuantum nu mi-l mai amintesc, comunicându-mi totodată că s-ar fi putut câştiga până la dublu odată cu vânzarea acestei colecţii”.

Emilian Eva și-a implicat și fiica în afacerile sale cu tablouri pentru valorificarea unei picturi de 2.000 de euro, pe care dorea să o vândă cu 15.000 de euro în Anglia, dar tranzacția a eșuat, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Emilian Eva dorea valorificarea uneia din cele 13 picturi primite drept mită de la denunțătorul Dan Nicoale Tesloianu, medic cardiolog, în afara granițelor țării.

În acest context, arată anchetatorii, Eva a pus-o pe fiica sa să meargă la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi pentru a disimula proveniența reală a picturii.

“Urmărind valorificarea în afara graniţelor ţării, a uneia dintre cele 13 picturi primite cu titlu de mită de la martorul Dan Nicolae Tesloianu (evaluată de martor la suma de 2.000 de euro şi pe care inculpatul Emilian Eva spera să obţină în Anglia suma de 15.000 de euro) şi, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, inculpatul Eva a determinat-o pe fiica acestuia, inculpata Bianca Mădălina Eva să se prezinte la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, în data de 12 ianuarie, împrejurări în care inculpata a menţionat că este proprietara picturii susmenţionate”, se arată în documentul citat.

În baza acestei declaraţii, notează anchetatorii, şi a actelor de identitate, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi a emis un certificat de export definitiv, care i-a permis fiicei procurorului Eva să se deplaseze, în luna februarie, la Londra, unde a încercat, fără succes, să valorifice pictura.

Procurorii DNA mai arată, în rechizitoriu, că fostul procuror anticorupție Emilian Eva a dat o serie de explicații “absurde” în încercarea de a nega legătura cu denunțătorul său, medicul Tesloianu, și a spus că acesta i-ar fi falsificat electrocardiograma și folosit CNP-ul ilegal pentru decontare frauduloasă.

Procurorii DNA arată că la audiere Eva a încercat să se distanțeze de legătura sa cu medicul, dar că explicațiile acestuia au fost absurde, iar probele acuzării demonstrează contrariul.

“Mai mult, cu ocazia cererilor privind administrarea de noi probe, inculpatul a încercat să sugereze că documentele medicale puse la dispoziţie de Cardiomed sunt falsificate şi că martorul denunţător (medicul cardiolog Tesloianu – n.r.) a urmărit, prin obţinerea frauduloasă a CNP-ului inculpatului, decontarea ilicită a unor reţete emise pe numele inculpatului, la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi”, notează procurorii în documentul citat.

Aceștia spun că “dincolo de discuţiile teoretice şi explicaţiile pe care le poate furniza un medic de specialitate, privind imposibilitatea falsificării unei electrocardiograme care constituie o «amprentă» a fiecărei persoane, şi trecând peste absurdul unei situaţii în care un medic ar încerca să fraudeze sistemul public de sănătate prin utilizarea frauduloasă a CNP-ului unui procuror notoriu în plan local, trebuie subliniat că, cu ocazia exercitării actului medical de către martorul Tesloianu în data de 13.12.2013, inculpatului nu i-a fost prescrisă nici o reţetă medicală”.

În subsidiar, notează anchetatorii, Eva a încercat să nege existenţa acestor consultări medicale, menţionând că în 29 noiembrie 2013 se afla în afara teritoriului României, în interes de serviciu.

“Din verificările efectuate la Serviciul de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a rezultat că, prin Ordinul 129 din 25 noiembrie 2013 al procurorului şef direcţie, s-a aprobat deplasarea inculpatului Emilian Eva, pe teritoriul Republicii Moldova, plecarea din ţară pentru data de 26 noiembrie 2013, ora 06.00 şi revenirea în ţară la data de 27 noiembrie 2013, ora 20.00”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, se mai arată în document, “prin Ordinul 138 din 11 decembrie 2013 al procurorului şef direcţie s-a aprobat deplasarea inculpatului Eva Emilian, pe teritoriul Republicii Moldova, pentru data de 12 decembrie 2013, ora 07.00 cu revenirea în ţară în 12 decembrie 2013, ora 20.00”.

Magistraţii anticorupţie au pus sechestru asigurător asupra unui imobil şi a 126 de tablouri ce aparțin lui Emilian Eva.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marţi, suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a fost arestat preventiv în 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă