18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puţura, a primit șpagă în...

Fostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puţura, a primit șpagă în servicii sexuale

Fostul judecător şi secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puţura, trimis în judecată pentru fapte de corupție, ar fi beneficiat inclusiv de plata unor servicii sexuale, achitate de un bărbat căruia i-a promis că va interveni la magistraţi într-un dosar în care acesta era inculpat, potrivit rechizitoriului. 

Ovidiu Puţura a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, miercuri, pentru dare de mită şi trafic de influenţă, se arată într-un comunicat DNA. 

Fostul judecător ar fi promis foloase necuvenite unei judecătoare pentru o decizie favorabilă într-un dosar al soţiei sale.

De asemenea, el este acuzat şi că a primit de la o persoană foloase necuvenite pentru a interveni la judecători într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acesteia.

Citește și: Ovidiu Puțura, trimis în judecată pentru trafic de influență

Astfel, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2013-2014, Ovidiu Puţura a primit de la Laurenţiu Ţăranu, care are calitatea de martor în acest dosar, foloase necuvenite constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, ”plata unor servicii sexuale”, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la judecătorii dintr-un dosar aflat în apel la Curtea de Apel Constanţa, în care Ţăranu era inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia.

Potrivit rechizitoriului, în luna noiembrie 2013, Puţura a participat la o partidă de vânătoare pe timp de noapte organizată de Ţăranu la Sinaia şi a beneficiat “şi de compania unor persoane de sex feminin pentru care costurile aferente serviciilor prestate au fost suportate de Ţăranu”.

Totodată, Puţura a beneficiat de servicii similare, plătite tot de Ţăranu, şi în luna mai 2014, când a participat la o petrecere restrânsă organizată de Ţăranu la un local de lux din Bucureşti. Acest fapt reiese şi din interceptarea unei convorbiri din 20 mai 2014, dintre Puţura şi Ioan Orlando, martor în dosar, din discuţie rezultând “în mod cert că inculpatul Puţura Ovidiu participase la petrecerea organizată de Ţăranu Laurenţiu”.

Dintr-o altă convorbire, din 25 mai 2014, a rezultat că Ţăranu a suportat costurile aferente petrecerii, iar martorul Orlando Ioan îşi exprima nemulţumirea faţă de faptul că Puţura “mai solicita şi un sejur la mare după ce beneficiase de servicii scumpe în data de 18 mai 2014”.

De altfel, “în perioada 29 mai – 1 iunie 2014, inculpatul Puţura Ovidiu a beneficiat de un sejur la Hotelul Arena Regia Marina din Mamaia, pentru el şi încă o persoană, costurile aferente fiind suportate de Ţăranu Laurenţiu”, scrie în document.

Conform rechizitoriului, în sejurul de la Mamaia Puţura a fost însoţit de o femeie despre care un martor declara că a cunoscut-o ca fiind prietena lui Ovidiu Puţura, care este plecată în Italia, dar care în perioada respectivă a fost cu acesta la Mamaia.

În document se mai arată că din cercetări a rezultat că Ovidiu Puţura a primit foloase necuvenite de circa 30.000 de euro, promiţând în schimb obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2014, Puţura i-a promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că, din funcţia de secretar de stat pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei (fiul acesteia, n.r.), a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat lui Iacob să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant recurent.

În acelaşi context, Ovidiu Puţura i-a dat judecătoarei articole de încălţăminte, prin intermediul soţiei sale.

Ovidiu Puţura este în prezent arestat. În plus, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 80.970 de euro şi 966 de dolari, ridicate cu ocazia percheziţiei din casa acestuia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Corina Iacob, pentru luare de mită.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, în 2012, Alina Ofelia Puţura, soţia fostului secretar de stat în MJ Ovidiu Puţura, a revendicat în instanţă un teren de 916 metri pătraţi, în Bistriţa. În 29 aprilie 2014, Judecătoria Bistriţa a respins acţiunea formulată de Alina Puţura, iar aceasta a atacat hotărârea cu recurs, în 5 august 2014. Tribunalul Bistriţa a stabilit termene de judecată în 16 octombrie, 27 noiembrie şi 4 decembrie 2014, iar din complet a făcut parte şi judecătoarea Corina Iacob.

Citește și: Fostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puțura, ARESTAT. A intervenit la instanțe civile și penale

În acest context, în 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puţura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, şi ar fi discutat despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, la care a participat în 22 septembrie.

În timpul discuţiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiţie ar fi lăsat să se înţeleagă că în urma unor intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, susţin anchetatorii.

În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluţie favorabilă în dosarul soţiei lui Ovidiu Puţura, aflat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în stadiul de recurs, şi totodată să convingă cel puţin una dintre colegele de complet să pronunţe aceeaşi decizie.

Potrivit anchetatorilor, Ovidiu Puţura îi spunea judecătoarei Corina Iacob că o va agresa fizic pe o colegă a acesteia dacă nu soluţionează favorabil dosarul soţiei sale, spunând: “îi dau doi pumni în gură în tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina”.

Ovidiu Puţura (PNL) a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

Citește și: Fostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puţura, a pierdut definitiv procesul cu CSM

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ. În 10 martie 2014 a încetat mandatul său în Consiliul de Administraţie al CFR.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.

În 28 ianuarie, Ovidiu Puţura a fost suspendat din funcţia de judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, decizie luată de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma arestării preventive a acestuia.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă