18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIoan Hidegcuti, fost secretar general în Ministerul pentru IMM, în conflict de...

Ioan Hidegcuti, fost secretar general în Ministerul pentru IMM, în conflict de interese penal

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală în cazul lui Ioan Hidegcuti, fost Secretar General al Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri, întrucât, în perioada exercitării funcției de secretar general, a semnat un document prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru sine.

În exercitarea funcției publice, Ioan Hidegcuti a inițiat un memorandum prin care a propus numirea sa în funcția de Director general al Directoratului S.C. Fondul de Contragarantare S.A., precum și stabilirea remunerației lunare aferente funcției, ulterior, persoana evaluată fiind numită în funcția de Președinte al Directoratului S.C. Fondul Român de Contragrantare S.A.

În perioada exercitării mandatului de Președinte al Directoratului S.C. Fondul Român de Contragrantare S.A., Ioan Hidegcuti a realizat venituri de aproximativ 1.081.708 Lei.

Ioan Hidegcuti a deținut în perioada 13 aprilie 2009 – 04 ianuarie 2010, funcția de Secretar General al Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri, iar, în perioada  04 decembrie 2009 – 01 noiembrie 2013, funcția de Președinte al Directoratului S.C. Fondul de Contragarantare S.A.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Ioan Hidegcuti a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. Ioan Hidegcuti nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă