10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, urmărit...

UPDATE. Fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, urmărit penal de DNA. Este vorba despre un dosar cu prejudiciu imens

UPDATE. Vasile Ciurcea, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și alte opt persoane din conducerea instituției, sunt urmăriți penal de DNA.

Potrivit DNA, cei vizați de anchetă pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată sunt următorii:

VASILE CIURCHEA,  preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009,

VALERIU SIMION,  vicepreședinte al CNAS la data faptelor ,

LEANA STOEA, director general adjunct al CNAS la data faptelor,

MIHAI BEJAT, director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor,

OVIDIU MUNTEANU, director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor,

De aemenea, a mai început urmărirea penală pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în cazul următorilor: 

IRINEL POPESCU , preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009

MARIA MIHAELA CONSTANTIN, director general adjunct

ISTVAN LUCIAN MEDVEȘ, director la Direcția Tehnologia Informației

LILIANA MARIA MIHAI, director la Direcția Juridic, Contencios și Acorduri Internaționale

A fost trimisă în judecată și firma SC HP România S.R.L., ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

De ce îi acuză procurorii

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate  mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)  şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adiţional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:

– fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii, 

– CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului şi a preţului ofertat, fără o negociere reală şi fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
– ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză şi evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcţi, la preţuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

– Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA(reprezentând diferenţa între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL şi costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal.      

Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat.

Suspecților – persoane fizice şi persoanei juridice – li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

—–

Luni dimineață, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr Vasile Ciurchea, a venit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audieri de procurori într-un dosar ce vizează fapte de corupție. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de un dosar nou instrumentat de DNA, iar Vasile Ciurchea ar avea calitatea de suspect.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea CNAS pe 21 martie, în plin scandal al prelungirii Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale primare, motivul oficial al demisiei fiind cel din "motive personale".

Ciurchea a fost numit la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe 30 iunie 2014 de Victor Ponta, după ce a mai condus CNAS în perioada februarie 2007-ianuarie 2009, fiind înlocuit de premierul de atunci, Emil Boc, cu medicul Irinel Popescu. 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă