19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFostul șef al Gărzii Financiare, condamnat la închisoare

Fostul șef al Gărzii Financiare, condamnat la închisoare

Ciprian Mihail ­Fronea a primit o ­pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu executare, care ­poate fi însă ­contestată.

Un fost șef al Gărzii Financiare Constanța, Ciprian Mihail Fronea, a fost condamnat, ieri, la închisoare. Acesta a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Pedeapsa: 2 ani și 8 luni, cu executare.

În același dosar a fost condamnat și Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, acuzat de comiterea infracţiunilor concurente de folosire a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii şi de favorizare a făptuitorului. Acesta a primit 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Tot în aceeași speță a fost condamnat și Sorin Florea, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și lui Eduard Cristian Tomescu, comisar în cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Condamnările nu sunt definitive.

 

Cum au încălcat legea

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2012, comisarul șef Manolachi Dan Emil activa în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA și, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. În baza atribuțiilor de serviciu și a ordonanței de delegare a procurorului, comisarul șef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informațiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicității.

Aceste informații reprezentau: conținutul denunțului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea și ­dispunerea autorizațiilor de interceptare de către instan­ța de judecată, rezultatul activităților infracționale monitorizate urmare a autorizării de către instanță, aspecte de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative. Informațiile din acest dosar, privindu-l pe Cristescu Cătălin – comisar în cadrul Gărzii Financiare — structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), accesate de comisarul șef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuțiilor de serviciu, au fost transmise de acesta, în scopul obținerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare — secția Constanța, inculpatul Fronea Ciprian Mihail. Acesta, la rândul său le-a transmis mai departe inculpatului Sorin Florea care, prin intermediul inculpatului Tomescu Eduard, l-a încunoștințat pe colegul lor, Cristescu Cătălin, despre existența unui dosar aflat în instrumentarea DNA și despre iminența realizării unui moment operativ de prindere în flagrant. Informațiile i-au permis persoanei vizate să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei și a identificării și prinderii făptuitorilor implicați în activitățile infracționale ce făceau obiectul dosarului respectiv. În urma activității infracționale derulate, inculpatul Manolachi Dan Emil a obținut foloase necuvenite (produse alimentare) în valoare de 250 lei de la inculpatul Fronea Ciprian.

Foloase necuvenite de 200.000 de euro

Acţiunile desfăşurate de ­inculpatul Manolachi Dan Emil au condus la ­îngreunarea ­cercetărilor şi, implicit, la acel moment, la obţinerea de ­foloase necuvenite pentru altul, reprezentând obiectul ­infracţiunii de corupţie, şi anume suma de 200.000 de euro.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă