20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFostul șef CJ Botoșani, Florin Țurcanu, urmărit penal. Lista infracțiunilor

Fostul șef CJ Botoșani, Florin Țurcanu, urmărit penal. Lista infracțiunilor

Fostul șef al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu (PNL), este urmărit penal pentru trafic de influență și luare de mită, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA). Între anii 2012 și 2014, Țurcanu a acordat preferențial 16 contracte, în valoare de peste 300.000 lei, în schimbul unor servicii pe care le-a cerut administatorilor firmelor implicate. 

Concret, Florin Țurcanu a intervenit la funcționarii din subordinea sa și i-a obligat să atribuie 15 contracte de prestări servicii, în valoare de totală de 298.077 lei, precum și un contract privind execuția și montajul a 260 de panouri  publicitare la nivelul judeţului Botoșani, în care era inserat mesajul „cetăţenii sunt sprijiniţi de Preşedintele Consiliului Judeţean", în valoare de 130.000 lei, sumă încasată în totalitate de societatea comercială respectivă în luna decembrie 2013. Contractelel au fost onorate din fondurile instituțiilor publice subordonate CJ Botoșani. 

În schimbul intervenției sale, Țurcanu i-a cerut administratorului firmei să să presteze anumite servicii pentru filiala teritorială a PNL, pe care îl conducea, atât în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2014, cât și în alte împrejurări, valoarea serviciilor fiind suportată de reprezentantul firmei, din banii personali, în cuantum de circa 4.000 lei, arată procurorii anticorupție. 

Totodată, în anul 2014, l-a obligat pe directorul executiv al  SC Nova Apaserv SAGheorghincă Neculai, să sprijine, faciliteze și determine încheierea unui contract de închiriere pentru un spațiu cu destinație de birouri dintre SC Nova Apa Serv SA Botoșani și o firmă din Botoşani, reprezentată prin asociatul unic și administrator Purice Vasile, care este suspect în acest dosar. 

În schimbul sprijinului acordat, Țurcanu Florin a primit de la Purice Vasile, prin intermediul lui Gheorghincă Neculai, un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) plătită de SC Nova Apaserv SA. Plata comisionului către Țurcanu Florin s-a efectuat după semnarea și executarea contractului, în condițiile în care, în luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a plătit un avans de 60.000 lei către societatea comercială ce avea în proprietate spaţiul închiriat.

De asemenea, în lunile august și septembrie 2013, Florin Țurcanu l-ar fi obligat și pe managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani să atribuie un contract de prestări servicii în valoare de 40.000 lei, supraevaluat, în favoarea unei societăți comerciale aparținând unei rude a suspectului Honceriu Marius, administrator de facto, cu ocazia Târgului Expozițional ”Agro-Zoo”, mai susține DNA. 

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiunilor de serviciu de către suspectul Melniciuc Aurel, societatea în cauză a obținut un folos necuvenit și totodată s-a cauzat o pagubă în cuantum de 17.500 lei, în dauna bugetului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și implicit în dauna Consiliului Judeţean Botoşani, autoritatea publică locală care asigură prin subvenţii, finanţarea activităţii centrului”, arată procurorii. 

Săptămâna trecută, DNA a efectuat mai multe percheziții la PNL Botoșani și la Consiliul Județean Botoșani. 

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă