8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, a fost audiat în dosarul...

Fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, a fost audiat în dosarul “Gala Bute”: I-am dat 10.000 de euro Anei Topoliceanu pentru o excursie în Grecia

Afaceristul Dorin Cocoș a fost audiat miercuri, în calitate de martor, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul “Gala Bute”. Fostul soț al Elenei Udrea el a oferit explicații în legătură cu o excursie organizată în 2011 în Grecia pentru mai multe persoane, care l-a costat 10.000 de euro, bani dați direct Anei-Maria Topoliceanu. Cocoș ispășește o condamnare de 2 ani și 4 luni primită în dosarul “Microsoft”, informează Agerpres.

“În perioada 2 — 5 septembrie 2011, am fost în Grecia la Halkidiki, la un resort împreună cu Elena Udrea, doctorul Brădișteanu și partenera lui și o familie apropiată de noi — Adrian și Simona Roncea. Parcă au fost și Tudor Breazu și Ana Maria Topoliceanu, nu însemnau mare lucru pentru mine. Inițial, familia Roncea s-a ocupat de organizarea excursiei, însă, la rugămintea Elenei, eu am fost cel care am dat banii — 10.000 de euro lui Topoliceanu. Am plătit banii ăștia cum am plătit mereu. Elena nu mi-a dat nicio explicație pentru sumă. Doamna Topoliceanu a mai mers în excursii cu noi și de fiecare dată eu eram cel care plătea. Țin minte că i-am dat banii Anei Topoliceanu la mine în birou la Eurohotel. Elena m-a rugat să îi dau acești bani, probabil pentru excursia din Grecia. Nu vreau să dau amănunte, ca să nu se întoarcă împotriva mea. Topoliceanu nu mi-a dat niciun document care să ateste decontările”, a explicat Dorin Cocoș.

Omul de afaceri le-a mai spus judecătorilor că i-a dat în mai multe rânduri bani Anei-Maria Topoliceanu, pentru ca aceasta să își cumpere ceva sau să rezolve anumite probleme, mai ales că ea și Elena Udrea “erau cele mai bune prietene”.

“Nu era prima dată când îi dădeam bani Anei Topoliceanu pentru diferite ocazii, pentru a-și cumpăra ceva sau a rezolva anumite probleme. Elena Udrea mi-a zis să îi dau cei 10.000 de euro fără să-mi dea detalii. Mi-a zis în treacăt: ‘pentru excursia aia’. Nici Elena și nici Topoliceanu nu mi-au arătat vreo factură. E posibil ca eu să fi plătit pentru toți, cum am făcut și altă dată. Eu și Elena am stat într-o vilă, iar ceilalți în niște apartamente aflate în apropiere. Elena Udrea și Ana Topoliceanu erau cele mai bune prietene”, a precizat Cocoș.

Și Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul “Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme.

În luna martie, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

Sentința a fost atacată cu apel atât de către inculpați, cât și de procurorii anticorupție.

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul “proporționalității” în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

“La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

Numele fostului soț al Elenei Udrea apare și în dosarul ANRP. 

În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investogare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost trimisă în judecată fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.   În acelaşi dosar sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT. „În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, susţin procurorii. În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP. 

 

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă