11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, sub control judiciar, în dosarul în...

Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, joi, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, în cazul fostului viceguvernator al Băncii Naționale Române (BNR) Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

Una dintre interdicţiile impuse este de a lua legătura cu mai multe persoane, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Olteanu Bogdan cu măsura preventivă a controlului judiciar. Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte, desemnat cu supravegherea, respectiv Poliţia oraşului Snagov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori este chemat; – să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei; – să nu se apropie de persoanele audiate în calitate de martori, respectiv Eftime Ionuţ Adrian, Ifteni Ion, Ţurcan Octavian, Mihaiu Liviu Georgică, Enache Sorin, Teodorescu Gheorghe, Pasti Vladimir Sergiu, Gherguţ Dan Ion, Zavaleche Cecilia, Cononov Paul, Popa Octavian Marius, Korodi Attila, Motreanu Dan Ştefan, Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, Vîntu Sorin Ovidiu, Buzelean Ionuţ Vasile, Bălăuţă Aurelian, Pop Tudor Octavian şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe orice cale, -să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; -să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Decizia va rămâne definitivă după 48 de ore.

Cursul termenului de prescripție, întrerupt

Din rechizitoriul prin care procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influență reiese că a fost întrerupt cursul termenului de prescripție, prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză.

Procurorii fac trimitere, în argumentarea acestei susțineri, la analiza realizată de judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe 11 august 2016.

„Astfel, Înalta Curte a reținut că infracțiunea imputată inculpatului Bogdan Olteanu este sancționată în actuala reglementare cu pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani, aplicându-se termenul general de prescripție (…), respectiv 8 ani, acesta începând să curgă (…) de la data săvârșirii infracțiunii. Deși infracțiunea s-a consumat în momentul realizării primei activități infracționale, în modalitatea alternativă a pretinderii folosului injust, respectiv în luna iulie 2008, epuizându-se în luna noiembrie 2008, la momentul realizării celei de a doua activități infracționale, în modalitatea alternativă a primirii, prescripția răspunderii penale încă nu a intervenit, întrucât cursul termenului de prescripție a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, fiind incidente dispozițiile art. 155 Cod penal”, se menționează în rechizitoriul citat de Agerpres.

Procurorii mai arată că, potrivit dispozițiilor art.155 Cod penal, cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, chiar și fără ca respectivele acte să fie comunicate învinuitului sau inculpatului, adică să fie începută urmărirea penală, așa cum se prevedea în legislația anterioară. „În noua reglementare, legiuitorul a inclus în sfera actelor care întrerup cursul prescripției și acte de procedură precum citarea ori audierea unui martor, dispunerea unei comisii rogatorii, emiterea unui mandat de aducere, etc. Totodată, se constată că, potrivit dispozițiilor art. 155 alin. 2 Cod penal, după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție. Ca atare, având în vedere că în cauză, prin ordonanța din data de 22.01.2016, s-a dispus de către procuror disjungerea cauzei (…) și formarea unui nou dosar (…), iar ulterior, în luna iulie 2016, a fost pusă în mișcare acțiunea penală și s-a luat măsura reținerii, nu se poate pune problema stingerii acțiunii penale prin prescripție “, se precizează în rechizitoriu.

În 1 august, Bogdan Olteanu a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act, în 10 august, de demisia sa.

Potrivit DNA, în perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi solicitat și primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu) suma de un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane (a lui Liviu Mihaiu) pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii ar fi fost remiși de către omul de afaceri printr-un intermediar (Ionuț Adrian Eftimie – denunțător), la sediul unui partid politic.Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă (Liviu Mihaiu) ar fi fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Printre primele măsuri luate de Liviu Mihaiu din funcția de guvernator a fost avizarea înființării de către societatea PSV Company (fostă Petromservice)  a unor benzinării plutitoare pe Dunăre. Compania era deținută de Sorin Ovidiu Vîntu.

În 12 august, Instanța supremă a decis definitiv ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. ÎCCJ a admis atunci o contestație a DNA și a desființat decizia luată de un alt complet de judecată din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotărând ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, de 16 zile. La începutul lunii septembrie din arestul preventiv şi plasat în arest la domiciliu.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă