10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. FOTO + VIDEO. Metrorex tratează problema aglomerației de la metrou ca-n...

EXCLUSIV. FOTO + VIDEO. Metrorex tratează problema aglomerației de la metrou ca-n Coreea de Nord, cu paznici si polițiști care au înghesuit și mai mult zonele aglomerate. Explicație năucitoare, într-un comunicat de presă

UPDATE 09.30: Îtntr-un comunicat de presă, reprezenanții Metrorex explică motivul pentru care au fost puși paznici și polițiști la metrou, precizând că au luat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de transport subteran. 

Una dintre măsuri face referire tocmai la cordonul de jandarmi și polițiști. Astfel, Metrorex afirmă că a dispus „formarea unor echipe mixte compuse din angajați ai Metrorex și ai Poliției Metrou, în vederea dirijării/ dispersării fluxului de călători în stațiile Piața Victoriei 1 și 2 și Piața Unirii 1 și 2, în zile lucrătoare, în intervalul orar 07:00÷09:00 și 17:00÷19:00, acțiune aplicată începând cu data de 31.10.2016. Activităţile desfăşurate de echipele de supraveghere şi îndrumare a călătorilor sunt: informarea călătorilor cu privire la alegerea traseelor optime de acces şi transport; îndrumarea călătorilor către accesurile şi zonele de peron cu încărcare redusă; îndrumarea călătorilor cu privire la utilizarea tuturor uşilor de acces ale trenurilor; limitarea accesului în staţii în situaţii de supraaglomerare sau de urgență; avizarea imediată a structurilor de coordonare asupra oricărei situaţii de urgenţă constatată, cu indicarea detaliilor necesare primei intervenţii”.

Alte măsuri luate de Metrorex: suplimentarea numărului de trenuri în circulație la orele de vârf, 07:00÷09:00 și 17:00÷19:00, astfel: pe magistrala 2 se circulă cu 22 de trenuri (1 tren suplimentar) la un interval de succedare de 3 minute – soluție care reprezintă maximul posibil din punct de vedere tehnic, în prezent; pe magistrala 1 se circulă cu 21 de trenuri (2 trenuri suplimentare); pe magistrala 3 se circulă cu 15 trenuri(2 trenuri suplimentare); la orele de vârf, atât pe magistrala 1 cât și pe magistrala 3 se circulă la un interval de 3 minute între Nicolae Grigorescu și Eroilor și de 6 minute pe restul distanței; monitorizarea circulaţiei trenurilor pentru evitarea în perioada de vârf de trafic a sosirii simultane a trenurilor la peroanele staţiilor.

Totodată, ei precizează că se lucrează la modificarea graficelor de circulație a trenurilor de metrou pe magistralele 1 și 3, grafice ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 decembrie 2016. Soluția va asigura diminuarea intervalelor de circulație pe magistralele 1 și 3 astfel: 2 minute între Nicolae Grigoresc și Eroilor și 5 minute pe restul distanței; suplimentarea cu personal de conducere a trenurilor pentru micşorarea timpilor de întoarcere a garniturilor de metrou la capetele de magistrale, prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor; actualizarea reglementărilor în vigoare privind măsurile care se iau în cazul afectării majore a circulației trenurilor de metrou pentru următoarele cazuri: colet abandonat, alarmă privind atac terorist (bombă), cazuri de suicid/tentativă de suicid, necesitate intervenție prim-ajutor pentru publicul călător.

„De asemenea, au avut loc discuții cu conducerea RATB pentru găsirea unor soluții de suplimentare a transportului public de suprafață pentru preluarea fluxului mare de călători de pe tronsonul Berceni – Pipera. În cursul acestei săptămâni, Metrorex va participa la întâlniri cu reprezentanții ISU și cu personalul specializat pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Transporturilor pentru a identifica și alte măsuri în vederea creșterii siguranței transportului subteran”, mai precizează Metrorex.

Măsurile au fost adoptate de conducerea Metrorex ca urmare a aglomeraţiei repetate şi a evenimentelor petrecute în ultima perioadă, în special pe magistrala 2 de metrou.

———

Călătorii de la metrou au fost suprinși în această dimineață să vadă un cordon de polițiști și agenți de pază în Pasajul Piața Unirii. Fără nicio explicație, călătorii au fost blocați de dispozitivul de pază să circule pe unde ar fi dorit și au constatat că numărul mare de polițiști și agenți de pază fac înghesuiala și mai mare, fără să rezolve problema aglumerației din pasaj.

Nici reprezentanții Metrorex și nici cei ai Poliției Capitalei nu au putut să răspundă jurnaliștilor România liberă care este motivul instalării cordonului de ordine în Pasajul Piața Unirii și dacă această măsură este legată de exercițiul de protecție civilă anunțat la ora 9.00 la Ministerul Administrației și Internelor.

Cert este că de câteva săptămâni situația este tot mai gravă la metrou, călătorii circulând în condiții tot mai necivilizate din cauza proastei organizări care generează constant aglomerație sufocantă.

În ultimele săptămâni, la metrou s-au înregistrat o serie de situații care au dus la îngreunarea circulației. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, traficul metrourilor a fost paralizat după ce a trei femei li s-a făcut rău, la interval de jumătate de oră, din cauza aglomerației din metrou. 

Luni seara, în pasajul care leagă stațiile Unirii 1 și Unirii 2 au apărut jandarmi și polițiști locali, care gestionează fluxul de călători. Situația s-a repetat și marți dimineața, în jurul orei 07.45, când cetățenii s-au simțit ca în Coreea de Nord, fiind înconjurați de pază și poliție, fără să li se explice care este motivul pentru care ei gestionează traficul din pasaj. Cordonul de polițiști și jandarmi, departe de a fluidiza traficul călătorilor prin pasaj, îl îngreunează, întrucât acesunt staționați pe mijlocul culoarului. Din când în când, ei opresc cetățenii care încearcă să treacă pe lângă ei, semnalându-i că încalcă regulile, fără a preciza care sunt acestea.

Totodată, prin difuzoare este anunțat intervalul la care circulă trenurile. Cu toate acestea, în realitate, la metorou par să se strângă mai mulți călători decât de obicei.

În 18 octombrie, Metrorex explica aglomerația de la metrou precizând că funcționează la capacitate maximă.

„Informăm publicul călător că Metrorex funcționează la capacitate maximă. Zilnic, la orele de vârf de trafic, pe Magistralele 1, 2 și 3, sunt introduse în circulație câte un tren suplimentar, având în total 60 de trenuri în circulație pe întreaga rețea de metrou. Facem precizarea că pe Magistrala 2, care în prezent transportă cel mai mare număr de călători — peste 45 % din totalul călătorilor transportați, se asigură un interval de circulație de 3 minute, maxim din punct de vedere tehnic. Această înseamnă că sunt în circulație un număr de 22 de trenuri la orele de vârf de trafic pe această magistrală", precizau reprezentanții Metrorex.

Totodată, ei au anunțat că, în perioada următoare, la orele de vârf se va evita sosirea simultană a trenurilor la peroanele stațiilor unde se înregistrează trafic mare de călători.

„Pentru asigurarea transferului de călători între tren și peronul stațiilor, cât și a evacuării călătorilor de la peronul stațiilor către vestibule și/sau pasajele de legătură între stații, în condiții de siguranță și confort, au fost dispuse câteva măsuri organizatorice: evitarea în perioada de vârf de trafic a sosirii simultane a trenurilor la peroanele stațiilor unde se înregistrează trafic mare de călători, iar infrastructura și instalațiile aferente nu permit o defluire optimă a călătorilor (Piața Unirii, Piața Victoriei, Dristor); suplimentarea cu personal de conducere a trenurilor pentru micșorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor", au mai precizat reprezentanții companiei.

Metrorex au menționat, totodată, că instalația de ventilație din trenuri funcționează la capacitate maximă și sugerează călătorilor „să apeleze și la varianta deschiderii geamurilor rabatabile pentru o mai bună aerisire a vagoanelor".

„(…) anunțăm că instalația de ventilație din tren funcționează la capacitate maximă și rugăm călătorii să apeleze și la varianta deschiderii geamurilor rabatabile pentru o mai bună aerisire a vagoanelor. De asemenea, Metrorex are încheiată o Reglementare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență printr-un Ordin intern de serviciu prin care, în cazul unei probleme medicale a unui călător petrecută în tren și pentru a nu pune viață acestuia în pericol 'plecarea trenului din stație este condiționată de predarea călătorului către echipa medicală'", a mai transmis Metrorex.

 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă