17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO + VIDEO. Sebastian Papaiani, o viață închinată artei. De la Păcală...

FOTO + VIDEO. Sebastian Papaiani, o viață închinată artei. De la Păcală la Plutonierul Căpșună

Actorul Sebastian Papaiani a murit, marți dimineața, la vârsta de 80 de ani.

Actorul român de etnie greacă după tată, s-a născut pe 25 august 1936 în Pitești. El și-a petrecut copilăria „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai să fii prieten…”, așa cum declara într-un interviu.

Tatăl său a fost proprietarul unei curți la marginea Piteștiului, în care erau apartamente de două camere, închiriate de coșari, geambași, lustragii etc. Așa cum povestea actorul, el era fascinat de circul care venea în cartier și de filmele care rulau în cinematografe. Actorii săi preferați erau John Wayne și Johnny Weissmuller.

La 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic. El s-a apucat de teatru de amatori, în anul 1936, la îndrumarea Crinei Cojocaru, o fstă Miss România. 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960 și în 1963 debutează în filmul regizorului Geo Zaizescu , „Un suras in plina vara”. Filmează an de an, atât în drame, cât și în comedii.

În 1961 și-a făcut debutul în producția cinematografică „Purgatoriul nr. 5”, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).


CITEȘTE ȘI: VIDEO+FOTO. A murit actorul Sebastian Papaiani, dar rolurile sale vor rămâne în amintirea românilor


 

Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: „Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, „Domnișoara Nastasia” de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, „Livada cu vișini” de Cehov, regia Sorin Militaru, „Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele.

La 26 februarie 2010, pe scena Teatrului „Nottara” din București, a avut loc premiera spectacolului aniversar „Secta femeilor”, în regia lui Toma Enache, dedicat celor 50 de ani de carieră ai actorului Sebastian Papaiani, în care acesta îl interpretează pe Socrate. A făcut parte, de asemenea, din distribuția spectacolelor „Mincinosul”, după Carlo Goldoni (Teatrul de Comedie, premiera în 2009), și „Amadeus” de Peter Shaffer (Teatrul de Comedie, premiera în 2015), ambele în regia lui Toma Enache.

A jucat, totodată, în numeroase filme, rămânând de neegalat în rolurile Plutonier Căpșună din seria „B.D”, Alecu din „Astă seară dansăm în familie”, Pompei din „Toamna bobocilor” și mai ales Ieremia din serialul TV „Toate pânzele sus”.

FILMOGRAFIE

„Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), „Diminețile unui băiat cuminte” (1966, regia Andrei Blaier), „Balul de sâmbătă seara” (1967, regia Geo Saizescu), „B.D. intră în acțiune” (regia Mircea Drăgan, 1970), „B.D. la munte și la mare” și „Brigada Diverse în alertă” ( 1971, regia Mircea Drăgan), „Ciprian Porumbescu” (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), „Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), „Cu mâinile curate” (1972) și „Ultimul cartuș” (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Ștefan cel Mare-Vaslui 1475” și „Frații Jderi” (regia Mircea Drăgan, 1974), „Păcală” (1974, regia Geo Saizescu), „Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), „Roșcovanul” (regia Francisc Munteanu, 1976), „Toate pânzele sus” (1976, serial TV, regia Mircea Mureșan), „Eu, tu și Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), „Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), „Războiul de independență” (1977, serial TV, regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis), „Nea Marin Miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Ultima noapte de dragoste” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), ”Șantaj” (1980, regia Geo Saizescu), „Secretul lui Bahus” (1983, regia Geo Saizescu), „Ringul” (1983, regia Sergiu Nicolaescu), „Racolarea” (1985, regia George Cornea), „Liceenii” (1986, regia Nicolae Corjos), „Bani de dus, bani de-ntors” (regia Al. Tocilescu, 2005), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006) și multe altele. A jucat și în serialele TV „Numai iubirea” (rolul Manole Tudose; 2004), „Lacrimi de iubire” (rolul Nea Tache; 2005), „Nimeni nu-i perfect” (rolul Domnul Predescu; 2008).

La 29 septembrie 2011, actorii Ileana Stana Ionescu și Sebastian Papaiani au primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, câte o stea pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame) din Piața Timpului, precum și placheta omagială a Orașului București. Cele două personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, Ileana Stana-Ionescu și Sebastian Papaiani, au însuflețit numeroase personaje memorabile în cele peste 100 de roluri jucate în mai bine de 5 decenii de dăruire publicului, se amintea cu acel prilej într-un comunicat de presă al Teatrului Metropolis.

La 1 martie 2013, a avut loc o ceremonie în cadrul căreia Cinematograful „Modern” din Pitești a primit numele actorului Sebastian Papaiani, la inițiativa Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor.

Romfilatelia a scos la 1 martie 2014 o emisiune de mărci poștale intitulată „Stele de aur ale scenei și ecranului”, cu mari actori români, considerați a fi Generația de aur a teatrului și filmului românesc. Sebastian Papaiani se numără printre aceștia, alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valeria Gagealov, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma.

Sebastian Papaiani a făcut parte din juriul primelor două ediții ale Festivalului Internațional de Film Etnografic desfășurat la Zlatna, în iunie 2013, respectiv iunie 2014.

Actorul Sebastian Papaiani (născut în 1936) a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...
Ultima oră
Pe aceeași temă