15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. 15.000 de militari de ELITĂ ai NATO vor fi conduşi de...

FOTO. 15.000 de militari de ELITĂ ai NATO vor fi conduşi de la Bucureşti

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud – Est al NATO, care intră în funcţiune la 1 septembrie la Bucureşti, va avea în subordine până la 15.000 de militari de elită ai Alianţei Atlantice.

“O divizie multinaţională NATO are între 10.000 şi 15.000 de militari”, a precizat generalul Ovidiu – Liviu Uifăleanu, primul şef al Comandamentului Sud – Est.

În termeni NATO, obiectivul inaugurat luni, la Bucureşti, se numeşte MND – SE HQ (Multinational Division South – East Headquarters). Primul comandant, generalul Uifăleanu, a condus până acum Brigada 81 Mecanizată a Armatei Române şi a luptat în Bosnia şi Afganistan.

Citeşte şi:  România preia comanda Diviziei de Sud-Est a NATO

Comandamentul de divizie de la Bucureşti va deveni complet operaţional în anul  2018, iar până atunci îşi va spori, treptat, atribuţiile. Deocamdată, în primele zile de la inaugurare, comandamentul MND – SE va avea un personal propriu de 280 de militari şi va avea în subordine doar cele două unităţi de integrare a forţelor NATO (NFIU) de la Bucureşti şi de la Sofia (Bulgaria), fiecare având un personal de câteva zeci de oameni.

Un comandament de divizie NATO similar celui din Bucureşti va funcţiona la Varşovia, urmând să coordoneze NFIU din Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Înfiinţarea celor şase NFIU, în statele de la frontiera estică a NATO, precum şi a celor două comandamente de nivel divizie, din România şi Polonia, a fost decisă la reuniunea Alianţei din Ţara Galilor, din septembrie 2014, ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei.

Operaţionalizarea Comandamentului de Divizie va costa 60 de milioane de euro

Ministrul  român al Apărării, Mircea Duşa, prezent la inaugurarea sediului MND – SE, a explicat că România, în calitate de naţiune gazdă, are cele mai mari atribuţii legate de funcţionarea Comandamentului Multinaţional NATO.

“Circa 60 de milioane de euro va costa procesul de operaţionalizare a Comandamentului, până în anul 2018. O parte din această sumă o vom recupera din fondurile comune ale NATO”, a precizat ministrul Duşa.

Citeşte şi:  RUSIA instalează sisteme de COMUNICAŢII pe continentul AMERICAN

Chiar dacă pare exagerată, suma indicată nu este mare. Potrivit unor surse militare, drept termen de comparaţie, doar serverul de comunicaţii de la sediul NFIU Bucureşti costă 80.000 de euro.

Dintre cei 280 de angajaţi ai Comandamentului, circa 200 vor fi români, iar restul provin din alte state NATO care s-au oferit să trimită personal. Cei mai mulţi angajaţi străini provin din SUA, care, de altfel, va asigura şi un post de conducere, cu grad de general.

Alte ţări care vor trimite ofiţeri la Bucureşti sunt Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Marea Britanie, Polonia şi Turcia.

Citeşte şi: FOTO. Efect al crizei din Ucraina: NATO ajunge în SUDUL Rusiei

Dintre angajaţii români ai Comandamentului NATO, o parte provin din Comandamentul Diviziei 1 Infanterie, care se desfiinţează.  În sediul din Bucureşti al Comandamentului Diviziei 1 Infanterie va funcţiona Comandamentul Multinaţional de Divizie al NATO.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat, luni, că toţi militarii români care vor lucra în comandamentele NATO din România vor avea un spor de salariu de 30 la sută. În acest moment, sporul financiar va fi atribuit angajaţilor Comandamentului Multinaţional de Divizie, inaugurat luni, precum şi ai Unităţii de Integrare  a Forţelor NATO (NFIU).

Sediul acestei a doua unităţi NATO din Bucureşti va fi inaugurat joi, 3 septembrie, simultan cu celelalte cinci sedii NFIU din estul Europei.

Citeşte şi:  Comandamentul NATO din Bucureşti începe să funcţioneze la 3 septembrie

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă