12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Avioanele americane din România apără Ungaria

FOTO. Avioanele americane din România apără Ungaria

Avioanele de luptă detaşate de Statele Unite la Câmpia Turzii au ca misiune apărarea nu doar a României, ci şi a Ungariei.

Potrivit comandamentului Forţelor Aeriene americane din Europa (US Air Forces  Europe),  patru aeronave ale Statelor  Unite au finalizat, recent, o asemenea acţiune.

Cele patru avioane, model  F-15, fac parte din Escadrila 123 din statul Oregon, dislocată la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Ele au fost trimise la Kecskemet (Ungaria), în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Comandamentul US Air Forces nu precizează cât timp au staţionat cele patru avioane F-15 în Ungaria, dar menţionează că ele au revenit deja în România.

În Ungaria, cele patru avioane şi personalul aferent şi-au testat interoperabilitatea şi capacitatea de a acţiona de pe baza aeriană Kecskemet. 

“Creşterea interoperabilităţii între ţările aliate este întotdeauna importantă, mai ales dacă va trebui să cooperăm într-un viitor conflict”, a precizat locotenent – colonelul David Christensen, director de operaţii al Escadrilei 123.

Citeşte şi: FOTO. F-15 şi MiG 21 LanceR execută zboruri comune deasupra României

Trimiterea aeronavelor F-15 de la Câmpia Turzii la Kecskemet a reprezentat prima dislocare pe termen lung a unor avioane de luptă americane în Ungaria.

Atlantic Resolve reprezintă reacţia SUA la înrăutăţirea situaţiei de securitate din estul Europei, ca urmare a crizei din Ucraina şi a politicii agresive a Rusiei.

În cadrul aceleiaşi operaţiuni, SUA au dislocat, începând din luna august, opt avioane A-10 Thunderbolt II la baza aeriană Ämari  din Estonia.

Citeşte şi:  SUA trimit avioane invizibile F-22 în ESTUL Europei. Ce bază aeriană le-a primit

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă