10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce s-a ”mutat” NATO în județul Brașov

De ce s-a ”mutat” NATO în județul Brașov

Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli şi câteva elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO (NRF) se mută în România, pentru o lună de zile.

Acţiunea se va realiza în cadrul exerciţiului Trident Joust 15, programat în perioada mai – iunie 2015. Pe parcursul acestui exerciţiu, peste o mie de militari din 21 de ţări se vor deplasa în România.

Operaţiunile NATO se vor desfăşura la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre, care se află în poligonul Cincu (judeţul Braşov).

Comanda asupra trupelor NATO va fi transferată la Cincu

“Va fi prima dată când un comandament de forțe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 21 de state vor participa la exercițiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianță și, de asemenea, o parte a Planului de acțiune al NATO. Această dislocare va testa capabilitatea operațională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii și controlului între Comandamentul de la Napoli și elementele ce vor fi dislocate la Cincu”, a declarat acum două zile, la Bucureşti, şeful Comandamentului Întrunit (Joint Force Command – JFC), amiralul american Mark Ferguson.

Citeşte şi: Comandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă vor fi dislocate în România

Pentru a fi certificat de NATO drept comandament operational, JFC Napoli trebuie să se deplaseze în teren, aceasta fiind raţiunea exerciţiului din România. Pe timpul acestuia, circa 350 de membri ai conducerii JFC vor lucra la Cincu, a precizat locotenent – colonelul Thorsten Smoll, ofiţer de relaţii publice al Comandamentului Întrunit.  

Mutarea temporară a comandamentului de la Napoli se pregăteşte la nivelul NATO de circa doi ani, iar locaţia de la Cincu a fost aleasă de NATO încă de anul trecut, ne-au explicat reprezentanţi ai Armatei Române.

Deplasarea Comandamentului de la Napoli la Cincu se va realiza treptat, până la momentul în care şeful Comandamentului Întrunit, amiralul Ferguson, însoţit de câţiva generali NATO, se va muta în zona Cincu. Din acel moment, deciziile Comandamentului Întrunit, atât cele referitoare la exerciţiul din România, cât şi cele referitoare la zona europeană a NATO, se vor lua de la Cincu.

Cu toate acestea, unele atribuţii ale Comandamentului Întrunit al NATO, cum ar fi cele referitoare la misiunea KFOR din Kosovo, rămân să fie executate de la Napoli.

Antrenamente de război hibrid, apărare antirachetă şi protecţie chimică

Exerciţiul din România va reprezenta un test important pentru JFC Napoli, întrucât el va trebui să demonstreze că este capabil să planifice şi să conducă operaţii militare, într-o poziţie dislocată, pentru asigurarea apărării colective a NATO.

Potrivit scenariului, Comandamentul Întrunit al NATO de la Cincu va gestiona o criză în zona Mării Baltice. Scenariul ar putea presupune acţiuni de război hibrid, apărare împotriva rachetelor balistice, reacţie împotriva atacurilor cibernetice, precum şi protecţie chimică, biologică şi radiologică.

Cea mai importantă fază a exerciţiului este programată în perioada 17 – 28 iunie 2015.

În paralel, Forţele Terestre Române vor organiza la Cincu şi un exerciţiu al unui comandament de divizie, care se pregăteşte pentru a găzdui viitorul Comandament al Diviziei Multinaţionale Sud – Est a NATO, a anunţat şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul Dumitru Scarlat.

După finalizarea exerciţiului de la Cincu, Comandamentul Întrunit al NATO şi elementele de comandă ale NRF vor reveni la Napoli. Tranzitul prin România al trupelor NRF va fi gestionat, ulterior, de cele două Comandamente NATO care se vor înfiinţa la Bucureşti – Unitatea de Integrare a Forţelor Alianţei (NFIU) şi Comandamentul Multinaţional de nivel divizie (MND – SE).

Citeşte şi:  „Vârful de lance” al NATO execută primul test

Reprezentanţii Comandamentului de la Napoli au efectuat până acum două vizite la Cincu – în noiembrie 2014 şi în ianuarie 2015. În acest context, autorităţile române au avut de executat, în regim de urgenţă, şi câteva lucrări de reparaţii şi modernizare în poligonul Cincu.

România, Italia şi Bulgaria sunt implicate în mutarea Comandamentului NATO

De asemenea, în luna februarie, reprezentanţii NATO au vizitat şi Bulgaria, întrucât şi această ţară va fi implicată în mutarea comandamentului de la Napoli – alături de România şi de Italia.

Pentru exerciţiul de la Cincu, Armata Română urmează să aducă în poligon o parte din tehnica militară care a participat, luna trecută, la exerciţiul NATO din poligonul Smârdan. De asemenea, trupele americane din România vor deplasa în Cincu o parte din tehnica militară aflată la aerodromul Kogălniceanu.

Deplasările soldaţilor şi vehiculelor militare româneşti şi americane din estul României spre Cincu se vor face pe drumurile publice, sub forma unor marşuri.

Citeşte şi:  CORESPONDENȚĂ din poligonul Smârdan. Comandantul adjunct al NATO, impresionat de mașinile de luptă românești

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă