10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. De ce a ajuns Salina Turda printre cele mai uimitoare destinaţii...

FOTO. De ce a ajuns Salina Turda printre cele mai uimitoare destinaţii turistice din lume

Un clasament realizat de prestigioasa publicaţie Business Insider plasează Salina Turda pe poziţia 22 în clasamentul destinaţiilor turistice uimitoare, dar de care americanii nu au auzit niciodată.

Salina Turda îşi confirmă statutul de destinaţie turistică de excelenţă. După ce a fost declarată de către o asociaţie internaţională a balneologilor drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii, a urmat modernizarea cu ajutorul fondurilor europene. Iar modernizarea a fost una cu adevărat spectaculoasă.

În Salina Turda au fost turnate scene din ultimul episod din seria Batman, precum şi o serie de videoclipuri care au fost difuzate de canalele muzicale din întreaga lume. Iar acum publicaţia americană Business Insider a inclus Salina Turda în topul celor mai spectaculoase 25 de destinaţii din lume de care americanii nu au auzit niciodată. Salin Turda este pe poziţia a 22-a.

Clasamentul este deschis de scara Haiku din Oahu, Hawaii, o scară din lemn care duce spre vârful unui munte care oferă o perspectivă uluitoare asupra arhipelagului american din Oceanul Pacific. Pe locul doi se află râul sărat Hinatuan din Filipine, de pe insula Mindanao. Acesta este renumit pentru apa sa limpede şi albastră. Iar pe poziţia a treia se află Pădurea îndoită din vestul Poloniei. În acea pădure, 400 de pini au crescut contorsionaţi la 90 de grade, fără ca nimeni să găsească o explicaţie pentru această situaţie.

Istoria salinei din Turda

Exploatarea sării din Turda datează din preistorie. În apropierea oraşului Turda de azi au fost găsite aşezări neolitice, ai căror locuitori exploatau resursele de sare, în condiţiile în care depozitele de sare gemă. Exploatarea sării la suprafaţă a continuat şi în tmpul regatului dac, însă primii care au organizat valorificarea sistematică a depozitelor de sare, formate în perioada în care cea mai mare parte a Transilvaniei de azi era un fund de mare, au fost romanii. Ei au deschis o carieră de suprafaţă, de formă dreptunghiulară, de unde erau extraşi bolovanii de sare. Această carieră a fost folosită şi în perioada Migraţiilor, apoi şi în Evul Mediu timpuriu.

Este semnificativ faptul că una dintre cauzele conflictului dintre ducii transilvăneni şi regalitatea maghiară a fost tocmai dorinţa conducătorilor locali ai românilor din Transilvania de a impune vamă plutelor încărcate cu bolovani de sare care coborau pe râul Mureş pentru Curtea Regală maghiară.

În Evul Mediu mijlociu, a început exploatarea subterană a sării. Muncitorii coborau prin nişte puţuri, pe nişte scări de frânghie. Ei tăiau bolovanii de sare, care erau urcaţi apoi la suprafaţă cu ajutorul unor dispozitive care foloseau scripeţii ori maşinării de tip crivac, confecţionate din lemn. Bulgării de sare erau puşi în nişte piei de bivol, legate cu frânghie, iar mecanismele care ridicau sarea erau învârtite de măgăruşi. Un crivac şi diferite alte obiecte din acea perioadă au fost conservate în interiorul salinei.

Pentru notabilităţile oraşului a fost confecţionată o scară din lemn, păstrată şi azi, numită Scara Bogaţilor. Minerii au sculptat un frumos altar în sare, în faţa căruia se rugau înainte să coboare în puţuri, iar uneori coborau şi preoţi în mină, pentru a oficia slujbe sub pământ. În perioada austriacă, sarea era exploatată cu ajutorul unor vagoneţi de mină, pentru că austriecii au construit un tunel orizontal de acces. Mina de sare a dat faliment după primul război mondial. Salina a fost folosită pe post de adăpost antiaerian în timpul celui de-al doilea război mondial, apoi a devenit depozit pentru brânzeturi.

După anul 1989, salina a devenit obiectiv turistic. Ea a fost modernizată cu fonduri europene, în anul 2009. Administratorii au construit un carusel şi un lift panoramic, precum şi un amfiteatru cu scaune încălzite. Pe un lac subteran aflat pe fundul unui puţ a fost amenajat un debarcader cu bărci.

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă