6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFoto. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a semnat în 2004 o declaraţie prin...

Foto. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a semnat în 2004 o declaraţie prin care devine colaborator SRI

După suspendarea prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, atenţia publică s-a orientat, din nou, către mogului IT Sebastian Ghiţă. Potrivit unui document publicat pe site-ul B1, fostul deputat a semnat, în 27 august 2004, o declaraţie prin care devine colaborator al Serviciului Român de Informații (SRI).

Prin documentul semnat, Ghiță acceptă verificările de securitate necesare înainte de a deveni colaborator și oferă informații despre familie, cunoștințe și persoane aflate în sfera sa de activitate. Cererea a fost făcută în fața locotenent colonelului SRI Narcis Drăghici, care a contrasemnat documentul. 

Dosarele lui Sebastian Ghiță

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.

În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă