21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. INUNADȚII. Sute de case și zeci de podețe, afectate de ploi...

FOTO. INUNADȚII. Sute de case și zeci de podețe, afectate de ploi în 10 județe din țară. Peste 1.500 de pompieri au intervenit în acele zone

Peste 1.500 pompieri militari au acționat, în ultimele 24 de ore, în sprijinul populației și autorităților din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Cluj, Harghita, Neamț, Sălaj, Suceava, Vâlcea și Vrancea, afectate de fenomenele meteorologice periculoase.

De asemenea, echipaje de salvatori, alături de jandarmi, poliţişti şi voluntari au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele afectate, transmite IGSU.

Astfel, structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost angrenate în misiuni de evacuare a apei din 245 de case, 532 curţi, grădini și subsoluri, precum și pentru decolmatarea a 22 podeţe.

Cel mai grav afectat de fenomenele meteorologice periculoase a fost județul Bacău, unde pentru o perioadă de 3 ore, satul Curița din comuna Cașin a fost complet izolat, fiind necesară intervenția pompierilor militari, care alături de voluntari au acționat pentru decolmatarea podului prin care se face accesul în localitate.

Citește și: Fenomene meteo extreme. Cinci persoane au fost salvate din situații critice

De asemenea, salvatorii băcăuani au intervenit și în satul Mănăstirea Cașin, pentru evacuarea apei din 150 de gospodării afectate de inundații. Pe timpul misiunilor, echipajele de intervenție au evacuat preventiv două persoane vârstnice, a căror locuință a fost afectată de revărsarea pârâului Sărățel. În prezent situația în zonă este remediată, iar cei doi au revenit la locuința lor.

La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub incidența avertizărilor pentru vremea rea, a fost activată grupa operativă, iar forţele din teren monitorizează atent cursurile de apă pe care sunt preconizate creşteri ale debitelor.

În acest moment, echipajele de pompieri din cadrul ISU Vrancea intervin în localitatea Broșteni, pentru asanarea fântânilor și decolmatarea unor podețe. Totodată, reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență, alături de autoritățile cu atribuții în domeniu, desfășoară activități de evaluare a pagubelor produse în județele afectate de inundații.

Citește și: Cod PORTOCALIU de inundații pe râuri din zona Moldovei. Autoritățile sunt în alertă

În scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor din judeţe vizate de avertizări, asigurarea rezervei de personal, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative.

Având în vedere că fenomenele meteo periculoase prognozate sunt încă în vigoare, peste 6.500 de pompieri, cu 700 mijloace tehnice, rămân la datorie și sunt pregătiţi să intervină în sprijinul comunităților.

Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, precum şi prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă