11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: UPDATE. Macovei cere Baroului Bucureşti să nu mai tragă de timp...

FOTO: UPDATE. Macovei cere Baroului Bucureşti să nu mai tragă de timp şi să-l EXCLUDĂ pe Ponta din avocatură. Reacţia Baroului

Monica Macovei, deputat în Parlamentul European şi fost candidat la Preşedinţia României, a trimis, marţi, Baroului Bucureşti o solicitare în care cere excluderea premierului Victor Ponta din avocatură deoarece, aşa cum a demonstrat Romania liberă în articolul DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul București: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Premierul ar putea returna banii încasaţi. Vezi celelalte efecte , Victor Ponta a devenit avocat fără examen folosindu-se un doctorat despre care presa şi societatea civilă spune că este un plagiat. 

Monica Macovei mai spune că solicitare sa este întemeiată şi prin faptul că după ce Victor Ponta a anunţat că renunţă la doctorat, întrucât renunțarea la titlul de “doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit fără examen în avocatură. Dacă Ponta vrea să mai fie avocat vreodată, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat.

Romania liberă prezintă, integral, cererea adresată Baroului Bucureşti de către Monica Macovei:

"Domnule Decan,

Vă solicit să îl excludeți din Baroul București pe domnul Victor Viorel Ponta, luând act de faptul că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. 
Potrivit precizărilor oficiale transmise de Baroul București la solicitarea presei, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă).

Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Domnul Victor Ponta a notificat în scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de “renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”.

Reamintesc că Universitatea din București a decis, în luna iulie 2012, că domnul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, concluziile expertizei stiintifice arătând că "autorul a plagiat patru surse majore", teza constituind “un plagiat vădit".

Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat.

Pe baza acestor fapte și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeti pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București.

Cu considerație,

Monica Luisa Macovei,

Deputat în Parlamentul European

Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București, a confirmat pentru Realitatea TV, că Monica Macovei a transmis a solicitarea privind excluderea premierului Ponta din avocatură. Iordăchescu a mai spus că instituţia pe care o conduce va lua o decizie doar după ce Universitatea București se va pronunța în cazul retragerii titlului de doctor. 

"A venit o cerere la Baroul București în care se arată că Victor Ponta nu a susținut examen când a intrat în avocatură, ci a intrat în bază diplomei de doctor în Drept și, că atare, Monica Macovei solicita să dispunem excluderea din Baroul Bcuuresti, având în vedere că renunță la titlul de doctor acordat de Universitatea București. Consiliul Baroului București se va pronunța numai după ce instituțiile abilitate se vor pronunța".

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă