12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFoto: Ministrul Apărării inspectează trupele din Marea Neagră

Foto: Ministrul Apărării inspectează trupele din Marea Neagră

Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, asistă astăzi la acțiunile exercițiului NATO din Marea Neagră.

Începând de săptămâna trecută, apele teritoriale românești și apele internaționale ale Mării Negre găzduiesc cea mai amplă desfășurare de forțe aliate din ultimii ani.

Alături de navele grupării NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), din care face parte și fregata românească Regina Maria, la exercițiu participă și alte forțe românești: fregata Mărășești, două corvete, două nave purtătoare de rachete și trei avioane de luptă MiG 21 LanceR.

Nava comandant a grupării NATO este crucișătorul USS Vicksburg

SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei Nord-Atlantice şi este condusă de către contraamiralul Brad Williamson (SUA). Nava comandant a grupării este crucișătorul USS Vicksburg. În subordinea lui sunt patru fregate din Canada, Turcia, Italia şi România, precum și o navă auxiliară din Germania.

Forţele Navale Române sunt reprezentate în grupare de fregata Regina Maria, având la bord un elicopter Puma Naval.

Ministrul Mircea Dușa urmează a se întâlni, astăzi, și cu membrii echipajelor a două nave care participă la exercițiu – Vicksburg și Regina Maria.

Exercițiul NATO din Marea Neagră, din aceste zile, este privit cu suspiciune de Rusia. Oficialii de la Moscova au criticat această acțiune, considerând că forțele NATO se apropie prea mult de Ucraina, iar acest lucru ar spori tensiunea în regiune.

În schimb, Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFN) a precizat că exercițiul grupării SNMG-2 din Marea Neagră a fost planificat din anul 2014, fără legătură cu actuala criză din Ucraina. Exercițiul are ca scop dezvoltarea interoperabilităţii marinarilor militari din țările Alianţei.

Potrivit unui comunicat al SMFN, în această săptămână, forțele NATO execută exerciţii de luptă antisubmarin şi împotriva aeronavelor inamice, precum și exerciţii de respingerea atacului unor nave şi a unor ambarcaţiuni rapide inamice.

Citește și:  În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

Această precizare este extrem de interesantă, întrucât oficiali ruși declarau, încă de la începerea exercițiului NATO, că navele aliate din Marea Neagră vor fi supravegheate de avioane de luptă ale Rusiei. Avioanele rusești urmau să simuleze atacuri împotriva unor nave inamice, folosind chiar navele NATO ca ținte de antrenament.

Potrivit unei surse rusești, manevrele din cadrul exercițiului NATO ar fi monitorizate de aeronave Su-30 şi Su-24 de la baza aeriană Novofedorovka (Crimeea).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă