9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Situație dramatică în localitățile inundate din Galați: „Tot ce am agonisit...

FOTO. Situație dramatică în localitățile inundate din Galați: „Tot ce am agonisit o viață s-a dus într-o oră”

La Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi, în care zeci de case sunt pe punctul de a se prăbuși, în pereți apărând deja crăpături.

„După prima evaluare, au rezultat un număr de 20 locuințe din Pechea, 13 locuinte din Cuza Vodă, și două din Slobozia Conachi, foarte grav afectate în urma evacuării apei din acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, cpt Cătălin Sion.

„Nu avem la acest moment case dărâmate, dar sunt care au crăpături în pereți. Probabil dacă nu va exista altă soluție, va fi nevoie de module”, spune și primarul din Pechea, Mihăiță Măncilă.

Dezastrul este iminent și localnicii știu asta pentru că au mai trecut printr-o situație asemănătoare și în septembrie 2013, când în urma unui potop similar, au fost „măturate” de viituri 39 de localități gălățene, printre care și cele trei, Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi.

Acum nu au fost viituri, nu au mai fost victime, au fost doar casele inundate, dar după retragerea apelor pereții din bolțari sau paiantă, acum îmbibați cu apă, încep să cedeze. Din cauza temperaturilor scăzute care se anunță pentru perioada următoare, pereții se vor usca greu. Nici mobilele nu se vor usca prea curând. Multe nici nu vor mai putea fi folosite, vor trebui aruncate.

Este trist, pentru că reprezintă agoniseala de o viață a acestor oameni. Chiar dacă au lucrat la oraș sau în agricultură, tot ce au câștigat întreaga viață au investit în case, mobile, lucrurile din casă. Acum, într-o singură oră, în care apele au ajuns la un metru și jumătate, s-a dus toată agoniseala: „N-am făcut concedii, toată munca am investit-o în casa asta. Acum, tot ce am agonisit o viață s-a dus într-o oră”, ne-a spus cu amărăciune un localnic, care încerca cu disperare să mai salveze câte ceva din mâlul din curte.

Mulți și-au pierdut și fotografiile de familie sau obiecte ce le erau dragi, care aveau o valoare mai presus de aceea în bani, amintiri pe care nimeni nu le va putea da înapoi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă