20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Ziua Forțelor Navale, în imagini. Mesajele lui Iohannis, Oprea și Dușa,...

FOTO. Ziua Forțelor Navale, în imagini. Mesajele lui Iohannis, Oprea și Dușa, cu ocazia Zilei Marinei

Peste 10.000 de persoane au participat la ceremoniile dedicate Forțelor Navale Române, care au sărbătorit anul acesta 155 de ani de la înființare. 

Pe faleza Comandamentului Flotei, în apă, pe cer și pe uscat, a urmat exercițiul naval FNR 2015 și tradiționala paradă navală, un ansamblu de evenimente dinamice și statice cu implicarea a 2.000 de marinari militari și civili, peste 35 de nave și ambarcațiuni de diferite clase și categorii, nouă aparate de zbor MIG 21 Lancer și Puma Naval, conform Agerpres. 

Citește și: Cum serbează România Sfânta Marie Mare

De asemenea, în Portul Tomis, pe tot parcursul zilei, au fost organizate jocuri marinărești, iar seara, de la ora 20,15, pe faleza din fața Comandamentului Flotei este programat ceremonialul de coborâre a Geacului și Marelui Pavoaz. De la ora 21,00 va avea loc ceremonia de retragere cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Farul Genovez — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța. 

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, prin calitatea şi nivelul de pregătire la standarde moderne ale celor care îşi servesc astăzi ţara în cadrul Forţelor Navale Române, “Marina noastră militară se evidenţiază ca o structură de forţe echilibrată, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, atât în plan naţional, cât şi în cel al operaţiilor executate în cadrul iniţiativelor regionale ori sub egida NATO şi a Uniunii Europene”.

Citește și: Superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Cum atrag fetele pețitorii

Preşedintele a anunţat şi că a dat curs propunerii Ministrului Apărării Naţionale pentru decorarea Drapelului de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, “pentru înaltul profesionalism şi rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul anilor”.

Și ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, la ceremonia de la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, că marinarii români, fie că apără frontierele maritime şi fluviale, fie că lucrează pe nave comerciale, sunt o carte de vizită a ţării noatre în lume. La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că această sărbătoare este “o manifestare de suflet” prin care sunt cinstite “curajul şi vitejia marinarilor”.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă