15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFotograf român, amenințat cu pistolul în Transnistria

Fotograf român, amenințat cu pistolul în Transnistria

Un român a fost percheziționat la Tiraspol și expulzat din Transnistria, în ziua de 2 septembrie, când regimul separatist își sărbătorește așa-zisa independență. Cel în cauză este Octavian Bâlea, artist al fotografiei și un deja cunoscut militant în favoarea drepturilor românilor din stânga Nistrului.

Comparația este cât se poate de elocventă – "simțeam că am intrat într-un cuib de viespi", povestește Octavian Bâlea despre felul în care au decurs lucrurile pe 2 septembrie, când s-a aflat pentru câteva ore în Tiraspol. A fost chiar ziua în care e sărbătorită așa-zisa independență a pseudorepublicii nistrene, declarată la 2 septembrie 1990, dar nerecunoscută de nimeni, în mod oficial. Cele cinci raioane din stânga Nistrului sunt în fapt parte integrantă din teritoriul Republicii Moldova.

Dar să revenim la cele ce s-au întâmplat pe 2 septembrie 2014. Octavian trece așa-numita graniță instalată pe râul Nistru și ajunge în Tiraspol. Pe străzi mișunau milițienii și tot felul de indivizi îmbrăcați în cămăși de culoare maro. Cei din urmă făcând parte din serviciul de securitate, KGB-ul transnistrean.

"Erau mai mulți cei din forțele de ordine, în comparație cu lumea de pe stradă. Era ora nouă dimineața și fotograful român ajunge în dreptul statuii lui Suvorov. Orașul forfotea înaintea paradei militare. Coloane de manifestanți cu stegulețe roșii în mâini se pregăteau să defileze. Acolo, în dreptul statuii, Octavian se trezește flancat la un moment dat de patru indivizi în cămăși maro. Toți aveau și un alt element distinct – ochelari de soare. "Doi erau în spatele meu și alți doi în stânga și dreapta mea".

Unul dintre gealați spune apoi câteva cuvinte, în limba rusă, ca un ordin. "N-am înțeles nimic din ce a spus, dar mi-am dat seama că trebuie să-i urmez". Cum s-ar zice, românul trebuia să fie îndepărat de statuia lui Suvorov, pentru că în apropiere se afla scena oficială. Apoi a început percheziția. Octavian nu apucase încă să scoată aparatul de fotografiat. Pur și simplu nu făcuse nimic care să deranjeze pe cineva. Unul dintre indivizii în maro i-a căutat în geanta în care își ține ustensilele, a verificat aparatul, a vazut că nu erau fotografii.

Totul s-a petrecut în plină stradă. Un alt individ și-a dat puțin haina la o parte, ca să i se vadă pistolul pe care-l purta la mijloc, apoi i-a spus românului că "nu e bine să faci poze". Octavian era însoțit de Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, care i-a tradus din rusește ce spusese kgb-istul.

Deja începuse parada militară. Au apărut soldați și tancuri. A urmat un spectacol asurzitor. Unii soldați au deschis focul, cu mitralierele. Tancurile nu s-au lăsat nici ele mai prejos. Bubuială cât cuprinde. Atât a mai apucat Octavian să vadă, în timp ce era condus spre ieșirea din oraș. el povestește că trecea pe lângă milițieni care raportau la stațiile de emisie-recepție că "intrusul" se deplasa.

"Deși nu făcusem nimic care să deranjeze pe cineva, am avut totuși sentimentul că doar prin simpla mea prezență în Tiraspol am declanșat alarma în rândul forțelor de securitate", este părerea celui care a fost de mai multe ori, până acum, în capitala așa-zisei republici nistrene. Cu alte ocazii a reușit să facă poze, dar unii trecători de pe stradă i-au strigat că e "spion". Te afli totuși într-o zonă care seamănă mai mult cu un lagăr, la granița de pe Nistru fiind prezente atât trupele nistrene, cât și tancurile rusești, din forțele "pacificatoare".

E clar că nistrenii nu s-au bucurat deloc de un asemenea oaspete, cu atât mai mult cu cât, prin imaginile sale, Octavian Bâlea a arătat până în prezent cruntele realități ale regimului separatist de la Tiraspol. Fotografiile lui fac parte și din cartea "Transnistria. Temnița limbii române", al cărei coautor sunt. Vestea bună e că, după tot ce s-a petrecut de data asta, Octavian a reușit să plece cu bine din Tiraspol.

Și alți jurnaliști străini au pățit-o

Regimul separatist nu e deloc amabil cu jurnaliștii străini, iar asta s-a văzut și cu o zi în urmă, pe 1 septembrie 2014, când un fotograf japonez a fost reținut pentru câteva ore, apoi amendat, pentru că făcuse poze la unul dintre punctele de trecere a frontierei de pe Nistru. Știrea despre acest fapt a fost transmisă de portalul moldova.org de la Chișinău. Cel care a pățit acest lucru se numește Matsamura Makio. De aceeași primire "călduroasă" a avut parte și un cameraman de la postul basarabean Publika TV. El a fost reținut de forțele nistrene în satul Corjova.  

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă