8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCorespondență de la jurnalistul Rl aflat la Ghimbav. Francois Hollande: Elicopterele de...

Corespondență de la jurnalistul Rl aflat la Ghimbav. Francois Hollande: Elicopterele de la Brașov vor fi mândria Franței și a României

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat miercuri la Brașov că “elicopterele care se vor produce aici vor fi mândria Franței și a României”.

Șeful statului francez a precizat că va prezenta acest proiect româno-francez, menit “să consolideze industria apărării în Europa”, și la apropiata reuniune a șefilor de stat de la Bratislava.

Valoarea investițiilor pentru proiectul Super Puma H215 este de 50 de milioane de euro, a spus Francois Hollande. Potrivit acestuia, prin noua unitate de la Ghimbav, România trece de la activitatea de “mentenanță și reparații” la cea de producție propriu-zisă de elicoptere.

Datele financiare prezentate de autoritățile române indică investiții de 51,7 milioane de euro la Ghimbav, dintre care 15,5 milioane de euro în infrastructură, precum și ajutoare de stat din partea Guvernului României în valoare de peste 5 milioane de euro.


Citește despre fabrica de la Ghimbav: 

Corespondență Rl. Grupul european AIRBUS va produce elicoptere la Brașov. Proiectul este lansat de președintele Hollande și de premierul Dacian Cioloș. Aici se va produce modelul H215 care este urmașul modern al elicopterului Puma

”H215 este o aeronavă de concepție nouă, al cărei prim zbor, la nivel mondial, a avut loc în aprilie 2013. După lansarea oficială a producției la Brașov, primul H215 asamblat în România va fi livrat în anul 2017. Capacitatea maximă a unității AIRBUS de la Brașov va fi atinsă în anul 2019, când se estimează că vor fi livrate 15 asemenea elicoptere pe an”… citește continuarea aici


AIRBUS Helicopters mai are unități de producție în Franța, în Germania și în Spania. Președintele Hollande a precizat că începerea producției la Ghimbav nu va însemna reducerea locurilor de muncă în vreuna dintre vechile fabrici, ba chiar dimpotrivă – ea va crea chiar și “locuri de muncă în Franța”.

“Ca și în proiectul Dacia Renault, construim un proiect pe experiența trecutului, dar aici vom construi elicoptere de la zero – sigur, cu componente aduse din Franța”, a declarat la rândul lui premierul Dacian Cioloș. El a salutat, pe de altă parte, extinderea sistemului de formare duală a muncitorilor români, care vor avea acces, pentru a se specializa în domeniul aeronautic, în noua fabrică franceză de la Brașov.

Șeful Guvernului României a precizat că urmează să discute cu Ministerul de Interne, pentru o eventuală livrare de “elicoptere de intervenție”, precum și cu Ministerul Apărării, pentru o livrare ulterioară de elicoptere militare. Pentru aceste două ministere, ideea de a cumpăra elicoptere H215 este “în analiză”.

“Sperăm să putem contribui și noi la parteneriatul european pentru Apărare. Este un interes comun al Franței, al Germaniei, al României de a promova acest produs”, a subliniat Dacian Cioloș. Parteneriatul european pentru Apărare se derulează, în interiorul UE, în cadrul Agenției Europene pentru Apărare (EDA).

La rândul lui, Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Romania, unitatea care va funcționa la Brașov, a precizat că 40 de angajați români au acesteia au efectuat deja o pregătire în Franța, pentru a lucra la viitoarele aeronave H215.

O comparație între modelul H215 și elicopterele produse de concurența de pe piața mondială a fost prezentată, marți, la Ghimbav, de Olivier Michalon, șeful Airbus Helicopters pentru Europa: “Elicopterele rusești sunt cu 20 la sută mai ieftine, dar elicopterele noastre au costuri de operare mult mai reduse decât cele rusești. Suntem concurenți cu Bell Helicopters din SUA, dar ei oferă alte versiuni de elicoptere decât oferim noi”.

Întrebat dacă unitatea de la Ghimbav va livra elicoptere și pentru instituții din România, Olivier Michalon a răspuns diplomatic: “Flota de elicoptere actuală a României este extrem de veche. Nu știu de câte elicoptere vor avea nevoie autoritățile guvernamentale române, dar ele vor fi foarte multe. Noi am spus că vom putea ajunge să producem 15 elicoptere pe an, e un plan realist”.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă