11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFuncționarii din primării, pregătiți de proteste

Funcționarii din primării, pregătiți de proteste

Multe din primăriile din Constanța sunt pe punctul de a fi închise, din cauza lipsei de personal. Acesta este semnalul de alarmă tras, ieri, de funcționarii publici din administrația locală.

”În jur de 70% din salariații din administrația publică locală au salarii mai mici de o mie de lei, un venit cu care nu știu cine se poate întreține în România, în condițiile în care prețurile la utilități și alimente cresc mereu”, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, Ioan Caraignat, președintele Cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat.

La nivelul județului Constanța sunt peste 2.000 de angajați în primării, membri ai Cartel Alfa, care spun că au ajuns la capătul răbdării. ”Nu ne e frică, nu mai au ce să ne facă”, a spus una dintre angajate.

Problema, în opinia lui Caraignat, este nu numai faptul că salariile sunt mici, ci și că oamenii nu mai sunt atrași să intre în sistem. Un jurist care vine să se angajeze la primărie, spune el, nu va primi mai mult de 900 de lei pe lună. Așa s-a ajuns la situația în care un angajat face munca a doi sau trei colegi, pe același salariu.

Tratați cu promisiuni sau tăcere

Sindicaliștii încearcă de doi ani să dialogheze cu autoritățile centrale, dar singurul răspuns pe care l-au primit până acum a fost unul extrem de evaziv, de la Ministerul Muncii. În rest, tăcere. ”După aproximativ doi ani de guvernare, suntem amăgiți cu promisiuni, așa cum s-a întâmplat și în campania electorală din 2012, când actualii guvernanți au câștigat alegerile cu voturile noastre, promițând că vor modifica legislația prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluția din 1989 încoace. Am mai fost păcăliți și cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare”, spun sindicaliștii. Aceștia cer reîntregirea salariilor tăiate în 2009, iar prin asta înțeleg acordarea de sporuri, celui de-al treisprezecea salariu, a diferitelor sporuri de care beneficiau. Mai cer amnistie fiscală pentru cazurile în care Curtea de Conturi a constatat că au de plată anumite sume încasate ilegal, dar și analizarea posibilității introducerii cotei progresive de impozitare. Sindicaliștii mai cer un dialog social real.

Urmează proteste de stradă

Sindicaliștii constănțeni spun că funcționarii din administrația locală din întreaga țară vor recurge la acțiuni de protest, dacă revendicările nu le sunt îndeplinite. Prima acțiune este programată pe 10 septembrie, când se va picheta sediul Guvernului. La eveniment sunt așteptate să participe 3.000 de persoane. În perioada 1-3 octombrie, deci cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, sindicaliștii se vor întâlni pentru a stabili pașii următori.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă