15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNu-i mai sperie nimic. Foarte multe spargeri de locuințe se comit ziua....

Nu-i mai sperie nimic. Foarte multe spargeri de locuințe se comit ziua. Cum să scăpăm de hoți

Pentru fiecare persoană, locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată crează o stare de disconfort. O spun și psihologii și polițiștii care anchetează cazurile de furturi din locuințe. Specialiștii susțin că, de multe ori, disconfortul despre care vorbim nici nu are o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă.

Potrivit rapoartelor Poliției, tendinţa furturilor din locuinţe din ultimii ani a fost una descrescătoare. Astfel, în anul 2012, la nivel national, se înregistrau 35.150 de furturi din locuinţe. Un an mai târziu se înregistrau 31.040 de astfel de infracțiuni. În anul 2014, numărul furturilor din locuințe a scăzut la 29.925, iar în 2015 s-au înregistrat 28.442 de astfel de fapte.

În primele două luni ale anului 2016, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale au sesizat 2.483 de furturi din locuinţe, faţă de 2.554 sesizate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anchetatorii spun că, deși numărul acestor tipuri de fapte este în scădere, iar prejudiciile nu mai sunt atât de mari, furturile din locuințe vor rămâne întotdeauna acele tipuri de infracțiuni supărătoare.

Cum acționează spărgătorii de case

Potrivit poliției, modalitățile de comitere a faptelor sunt multiple, plecând de la cele prin împrietenire, caz în care autorii se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții sau firme, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenția acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii, până la cele prin forțare, ruperea butucului, chei potrivite ori escaladare.

De altfel, rapoartele relevă faptul că principalele condiţii care au favorizat furturile din locuinţe sunt reprezentate de împrietenire, în aproximativ  2.918 de cazuri (10% din numărul total de spargeri), uşă neasigurată, în aproximativ 3.617 de cazuri (15%) și escaladare, în aproximativ 1.868 de cazuri  – multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.

Multe spargeri se comit ziua

Anchetatorii arată că, la nivel național, număr foarte mare de furturi din locuințe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor prin forțarea sistemelor geamurilor de termopan.

De regulă, în cazul acestor modalități, furturile au loc ziua, în special în zona marilor aglomerări urbane. Polițiștii spun că hoții fac investigații înainte să dea atacul.

Sună la ușă sau la interfon, după caz, la diferite ore din zi, uneori chiar și o săptămână la rând. Îi urmăresc pe proprietari să vadă la ce ore pleacă de acasă, cu ce mașină pleacă, câte personae pleacă, dacă se întorc cu toții în același timp. Mai întreabă și vecinii sub diverse pretexte despre programul celor din locuința vizată. De exemplu, dacă nu sunt siguri dacă cineva este în casă la o anumită oră, hoții sună la un vecin și îl roagă să-l anunțe pe proprietar să stea a doua zi, la o anumită oră acasă, pentru a face verificări la diverse sisteme sau rețele. Dacă omul le spune că țintele lucrează în timpul specificat, după câteva zile se comite spargerea.

Polițiștii spun că hoții preferă să dea atacul în timpul zilei, deoarece eventualele zgomote din timpul acțiunii sunt acoperite de zgomotul de fond.

Ce mai fură hoții din locuințe

Bijuteriile și banii sunt preferatele hoților, pentru că acestea sunt mai ușor de ascuns. Însă spărgătorii de locuințe mai preferă și alte obiecte de valoare. Tablouri, statuiete și alte obiecte care fac parte din colecții private dispar imediat din locuințele colecționarilor, dacă aceștia nu sunt foarte atenți cu asigurarea locuinței.

În funcție de amplasamentul locului, se mai fură și bunuri și obiecte mai voluminoase, în principal electrocasnice. Sunt multe cazuri în care hoții au plecat cu ”plasmele” de pe pereți, cu laptopuri, calculatoare, console de jocuri, dar și cu roboți de bucătărie, cuptoare cu microunde sau chiar și cu plitele încorporabile, dacă hoții au avut mai mult timp la dispoziție.

De regulă, hoții scapă repede de ”pradă”, deoarece scot obiectele la vânzare. Unele obiecte sunt furate în baza unor așa-zise ”comenzi”. Astfel că nu rămân foarte mult cu ”marfa” pe stoc.

Cum să ne ferim de hoți

Pentru a evita să cădem victime hoților din locuințe, polițiștii le recomandă proprietarilor să aibă mai mare grijă la securizarea case. Închiderea ferestrei, de exemplu, poate face diferența între o casă spartă și una în care hoții sunt practic invitați să ”vină în vizită”. Unii dintre hoți chiar au declarat, în timpul anchetei, că au intrat în casă pe fereastră, pentru că aceasta era deschisă.

Iată câteva dintre recomandările celor care au de a face cu infractorii:

•        Asigurarea ușii de acces prin două sisteme diferite, grilaje la ferestrele apartamentelor situate la parter;

•        Evitarea anunțării prealabile a plecărilor de la domiciliu pentru o perioadă mai mare de timp. „Informația” poate ajunge la infractori.

•        Montarea unui interfon-videofon la intrarea în scara blocului;

•        Dispozitivul de amortizare montat la uşa de la intrare să asigure o închidere completă a acesteia;

•        Supraveghere video la exterior, care să înregistreze orice activitate în curte;

•        Prezenţa unui câine de pază;

•        Evitarea deținerii în locuință a unor sume mari de bani ori bijuterii de valoare ori asigurarea unor sisteme de siguranță;

•        Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

•        Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

•        Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

•        Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!

•        Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!

•        Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

În cazul producerii furtului, se recomandă anunțarea imediată a poliției, a nu se pătrunde în locuință pentru a nu se altera posibile urme, descrierea amănunțită a locurilor de unde s-au sustras bunuri.

Campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe

Poliţia Română a lansat, în urmă cu câteva zile, campania pentru prevenirea furturilor din locuinţe, „NEGLIJENŢA, INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT”, care îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe. Este foarte important ca fiecare dintre noi să fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuinţe şi să ia măsuri elementare de precauţie.

Cele mai citite

Soțul candidatei PSD la Primăria Izvoarele-Giurgiu, striptease și show pornografic în stradă

Lupta electorală pentru fotoliul de primar a atins cote greu de imaginat într-o comună din județul Giurgiu, unde soțul candidatei PSD a făcut,...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...

Permise de conducere „originale”, vândute pe rețelele de socializare. Trei indivizi au fost reținuți

Trei bărbaţi care promiteau doritorilor de pe reţelele de socializare permise de conducere „originale”, contra unor sume de bani cuprinse între 600 şi 1.200...
Ultima oră
Pe aceeași temă