15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialGabriel Oprea, vizită fulger la DNA, în dosarul legat de cheltuirea fondurilor...

Gabriel Oprea, vizită fulger la DNA, în dosarul legat de cheltuirea fondurilor DIPI

Fostul vicepremier Gabriel Oprea este audiat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul legat de cheltuirea fondurilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

La ieșirea din sediul DNA, Gabriel Oprea a declarat că se consideră nevinovat și că și-a făcut datoria. 

„Nu am cerut niciodată antemergător, am avut ceea ce au avut toţi miniştrii de interne, în baza unui plan de măsuri din anul 2000. În ceea ce priveşte maşina de la DIPI v-am mai spus… au fost achiziţionate peste 5.000 de maşini. Erau necesare în Ministerul de Interne. Vedeţi contextul de securitate. (…) Mi-am făcut datoria, sunt nevinovat. Răspund tot timpul chemărilor procurorilor”, a spus fostul vicepremier. 

Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul șefilor DIPI, Gheorghe Nicolae și Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Serviciului și a aprobat cumpărarea unei mașini Audi A8, ”în scopul declarat al protecției demnitarilor”, arată procurorii anticorupție. 

Citește și: Gabriel Oprea este urmărit penal în dosarul legat de cheltuirea fondurilor DIPI

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, conform DNA. 

Denunţători în acest caz sunt trei ofiţeri din MAI a căror identitate este protejată de procurorii DNA. Ofițerii l-ar fi dat de gol pe Oprea că a folosit banii ministerului, mai exact, de bugetul serviciului de informații DIPI, pentru o mașină de lux și o cabină de duș cu hidromasaj. Potrivit fostului vicepremier, acuzațiile sunt nefondate.

În dosarul corupției de la DIPI, fostul șef Gheorghe Nicolae este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri ( mai multe fapte), iar alți trei foști șefi sunt cercetați penal.

Citește și: Prima ședință după retragerea lui Gabriel Oprea. UNPR șantajează PSD

Fostul șef UNPR mai este cercetat în dosarul coloanelor oficiale, în care este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu folosirea  resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere, dar și pentru încheierea unui protocol cu procurorul general al României, pentru ca și Tiberiu Nițu să beneficieze nelegal de coloane oficiale.

 

 

 

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

CSM Bucureşti – Metz 24-27. „Tigroaicele”, aproape de eliminarea din Liga Campionilor

Formația de handbal feminin CSM Bucureşti este foarte aproape de eliminarea din Liga Campionilor, după ce a pierdut prima manșă a sferturilor de finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă