18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVerdict: Gabriel Oprea a plagiat! Ce efecte poate avea acest verdict

Verdict: Gabriel Oprea a plagiat! Ce efecte poate avea acest verdict

Comisia de ştiinţe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare  a stabilit, cu şase voturi din şapte, că fostul ministru al Internelor şi fost vicepremier Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Este de așteptat ca, în zilele următoare, comisia să prezinte raportul de plagiat, iar Consiliul CNATDCU să voteze dacă și-l asumă. Ulterior, în mod formal, ministrul Educației, Mircea Dumitru, va  semna retragerea titlului de doctor a lui Ga­briel Oprea.

„Răspunderea este a doctorandului“

„România liberă“ a încercat să afle care este poziția Facultății de Drept a Universității București. Cum decanul instituției, profesorul Flavius Baias nu a fost disponibil din motive medicale, ne-a oferit un punct de vedere prodecanul, profesorul Răzvan Dincă. „Din câte știu, atunci când se dă un astfel de verdict există o consecință legală prin retragerea titlului. E greu să facem azi o anchetă asupra școlii doctorale pe baza identificării unor probleme din anul 2000. Câți dintre membrii școlii doctorale din anul 2000 mai lucrează în prezent? Din punct de vedere administrativ-procedural răspunderea care ar fi între universitate și angajații ei – care sunt inclusiv membrii școlii doctorale – ar fi o răspundere pe dreptul muncii care se prescrie într-un an. Din fericire, înțeleg că există un mecanism legislativ prevăzut de Legea Educației ca atunci când se individualizează un caz de plagiat – care este un fapt reprobabil și nimeni nu își propune să apere acest lucru – să se aplice retragerea titlului, ceea ce înseamnă lipsirea de efect a întregii proceduri pe care eliberarea respectivei teze a antrenat-o“, a explicat Răzvan Dincă.

Prodecanul a afirmat că poate fi catalogată drept o sancțiune din punct de vedere juridic, iar această sancțiune nu este limitată în timp. Întrebat dacă există și o răspundere a comisiei care a validat teza de doctorat, prodecanul Răzvan Dincă ne-a precizat că, în opinia sa, „răspunderea este a doctorandului pentru că profesorii nu au cum să știe tot ceea ce s-a scris vreodată în domeniul lor. Doctorandul a găsit o sursă și a copiat-o. În 2001 nu existau elementele tehnice de detectare a plagiatului care sunt în ziua de azi“. Întrebat dacă va exista o investigație asupra Școlii doctorale de la Univesitatea de Drept, profesorul Răzvan Dincă ne-a precizat: „Nu sunt în poziția de a vă spune dacă va fi sau nu va fi. Pot să vă spun că eu nu știu să fie“.

Școlile doctorale vor fi reevaluate

Profesorul Vasile Brînzănescu, membru în Consiliul CNATDCU, pe de altă parte, a menţionat pentru „România liberă“ că fiecare teză de doctorat coordonată de Gabriel Oprea va fi judecată separat. „Lucrările vor fi judecate în funcție de elementele pe care le prezintă: dacă sunt originale sau dacă sunt plagiate.  În fond, responsabilitatea aparține doctorandului, el semnează acea teză. Desigur, și conducătorul de doctorat este vinovat că a accepta o astfel de teză. Problema care va fi în discuția Consiliului este ce se va întâmpla cu acei conducători de doctorat care au acceptat teze plagiate”, a explicat profesorul Vasile Brînzănescu. Acesta susține că nu contează anul în care a fost elaborată teza de doctorat, dacă există elemente de plagiat ele vor fi luate în discuție. „Vor fi în reevaluare toate școlile doctorale. De altfel, este o obligație a directorilor școlilor doctorale să facă ei aceste verificări dacă se confruntă cu mai multe cazuri de teze de doctorat confirmate ca plagiat“, ne-a precizat profesorul.

În momentul în care Consiliul CNATDCU va valida decizia de plagiat luată de Comisia sa Juridică, Gabriel Oprea va rămâne și fără posibilitatea de a conduce doctorate, cum a făcut-o la Academia de Poliție „Ale­xandru Ioan Cuza“ (din 2002) și apoi la Academia Națională de Informații (din 2008). Nouă dintre doctorii scoși de fostul vicepremier, printre care Bogdan Licu, Neculai Onțanu, Radu Stroe sau Mihai Stănișoară, au cerut să renunțe la titlu după ce lucrările lor au intrat în atenția CNATDCU.   

Nu va mai conduce doctorate

În momentul în care Consiliul CNATDCU va valida decizia de plagiat luată de Comisia sa Juridică, Oprea va rămâne și fără posibilitatea de a conduce doctorate. Legea Educației Naționale precizeazxă la articolul 170 că „în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

– retragerea calităţii de conducător de doctorat;

– retragerea titlului de doctor;

– retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi“.

Gabriel Oprea, pe Facebook

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a aflat din presă faptul că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2000 ar fi plagiat, adăugând că, deocamdată, ''singura informaţie validă şi oficială'' este hotărârea Consiliului Naţional de Etică ''în care scrie negru pe alb că 'suspiciunile de plagiat nu se confirmă'''. 

''Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susţinut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informaţii decât cele date 'pe surse' de anumiţi jurnalişti. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că 'suspiciunile de plagiat nu se confirmă''', a transmis Oprea. 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă