15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechGabriel Oprea îşi joacă supravieţuirea politică

Gabriel Oprea îşi joacă supravieţuirea politică

Ieşirea la rampă a preşedintelui Uniunii Naționale pentru Progresul României  s-a produs în contextul în care conducerea PSD se va reuni mâine pentru a discuta despre politica de alianţe a partidului. Gabriel Oprea a declarat, ieri, că nu s-a luat încă o decizie cu privire la formula în care formaţiunea sa va candida la alegerile din 2016, urmând să continue consultările cu PSD. El a afirmat că a avut deja discuţii informale cu liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, pe marginea alegerilor locale şi parlamentare.

Gabriel Oprea a adăugat că formaţiunea sa este „pregătită pentru oricare din cele două variante“, având candidaţi pentru toate colegiile şi primăriile din ţară. În schimb, liderul UNPR a precizat că trebuie să aibă loc şi discuţii în partid, având în vedere că există două „curente“ cu privire la situaţia candidaturilor – liste  separate sau împreună cu PSD.

UNPR este în picaj în sondajele de opinie (2,6% în ultima cercetare INSCOP), dar Gabriel Oprea le-a transmis social-democraţilor că vor avea nevoie de el pentru a forma viitorul Executiv, pentru că în bătălia pentru guvernare va conta fiecare procent. Liderul uneperist a subliniat importanţa alegerilor parlamentare, în acest context, afirmând că partidul sau alianţa cu cel mai mare număr de parlamentari va putea da şi premierul. „PSD şi UNPR înţeleg că fiecare vot şi fiecare zecime de procent contează dacă vrem să guvernăm pentru România în continuare“, a precizat Gabriel Oprea.

 

Calculele UNPR

 

În privinţa obiectivelor UNPR, președintele acestei formațiuni a menționat că, indiferent de modul în care va candida, partidul vrea să obţină cel puţin 10% din numărul total de voturi la ambele alegeri. O asemenea ţintă pare imposibil de atins pe cont propriu dacă este să ţinem cont de sondajele deja menţionate.

Pe de altă parte, este o pretenţie greu de acceptat pentru social-democraţi în cazul listelor comune. Cum PSD are în sondaje 35-40% să ofere UNPR 10%, ar însemna, de fapt, peste 25% din locurile eligibile ale PSD.

Cu două zile înainte de şedinţa PSD, Oprea a încercat să furnizeze două dovezi de loialitate faţă de liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.

El a spus că UNPR îşi continuă parteneriatul din cadrul Alianţei de Centru-Stânga, încheiat până în anul 2020 cu PSD, inclusiv în Parlament. Prin referirea la Parlament, Oprea a infirmat, practic, informaţiile neoficiale privind posibilitatea ca UNPR să îşi facă grupuri parlamentare separate. În prezent, PSD şi UNPR au grupuri parlamentare comune atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.

Gabriel Oprea a încercat să se detaşeze şi de Victor Ponta, deşi a fost vicepremier în guvernul condus de acesta.

Liderul UNPR a lăsat să se înţeleagă că nu se va înscrie în fundaţia acestuia, după ce au apărut informaţii că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu agreează demersul. Întrebat dacă Ponta l-a invitat în fundaţia pe care a înfiinţat-o, Gabriel Oprea a declarat că „principala“ sa fundaţie este UNPR. „Îl cunosc (pe Victor Ponta – n.r.), aş putea să spun că au fost unele perioade în care l-am crescut, e un premier care şi-a făcut datoria, cred că principala mea fundaţie este UNPR-ul. Suntem un partid serios, suntem oameni serioşi, preocupările mele, preocupările colegilor mei se îndreaptă spre partidul nostru şi spre prosperitate şi securitate pentru România şi chiar dacă câştig sau chiar dacă pierd întotdeauna o să mă ţin de cuvânt“, a declarat Gabriel Oprea. În ceea ce priveşte relaţia cu PNL şi restul partidelor din Parlament, liderul UNPR a afirmat că nu exclude susţinerea unor proiecte comune. „Faţă de PNL şi faţă de celelalte partide avem aceeaşi politică de deschidere spre dialog. Nu excludem susţinerea unor proiecte iniţiate de alte formaţiuni, însă discuţiile se vor purta punctual, de la caz la caz“, a arătat președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României. În privinţa Guvernului, Gabriel Oprea a afirmat că UNPR va susţine Guvernul Dacian Cioloş, însă „nu necondiţionat“ şi va sancţiona „orice abatere şi orice eşec major“. De asemenea, el a reiterat faptul că îl susţine în continuare pe preşedintele Klaus Iohannis.   

CONTEXT

 

Cum s-a dezumflat
UNPR

Prăbuşirea UNPR în sondajele de opinie a început la mijlocul lunii octombrie, după ce în septem­brie partidul lui Oprea avea 5,1%. Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani)  a murit în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.  Au apărut semne de întrebare cu privire la dreptul lui Gabriel Oprea de a folosi coloana oficială, nefiind clar dacă el era în misiune oficială sau nu.  Ulterior, a izbucnit scandalul privind incendiul din clubul Colectiv, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care tocmai anunţase trecerea la UNPR, fiind implicat în acordarea autorizaţiei de funcţionare. Un nou val de manifestaţii a transformat UNPR într-un partener indezirabil. Social-democraţii s-au distanţat de UNPR, cel puţin într-o primă fază, justificând demisia lui Ponta din fruntea Guvernului tocmai prin imposibilitatea de a colabora cu acest partid. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă