13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGalați: O tonă şi jumătate de dosare ale datornicilor la întreţinere

Galați: O tonă şi jumătate de dosare ale datornicilor la întreţinere

Recuperarea sumelor datorate la facturile pentru încălzire şi apă caldă este o operaţiune destul de dificilă pentru administratorii regiei Apaterm SA Galaţi, pe rolurile instanţelor de judecată aflându-se 3.134 de dosare, în diverse stadii de judecare a cauzei şi 1.584 de dosare de executare silită, care sunt pe punctul de a fi puse în practică.

Dosarele măsoară 24 de metri liniari şi cântăresc 1.460 de kilograme, adică aproape o tonă şi jumătate. Cel mai vechi dintre acestea se află pe rolul instanţelor din 2009, dar printre dosarele ajunse în executare silită se află şi unul din 1997. Adică are o vechime de 17, fapt ce dovedeşte cât de dificilă şi de tracasantă este recuperarea datoriilor la întreţinere.

Valoarea totală a acestor dosare este de 70,9 milioane de lei, sumă pe care Apaterm încearcă să o recupereze de la datornici. Peste 50% din totalul datoriilor, aproximativ 34 de milioane de lei, sunt restanţele înregistrate de 15 asociaţii de proprietari. Iar conform datelor Apaterm, circa 80% din totalul datoriilor sunt acumulate de numai 15% dintre datornici. Dacă cele 71 de milioane de lei ar fi recuperate acum, ele ar asigura plata încălzirii Galaţiului pentru următoarele trei ierni.

„Nu înţeleg cum s-a putut ajunge în această situaţie în care, spre exemplu, o singură asociaţie să aibă datorii de sute de mii de lei. Ţin să subliniez că nu toată lumea în Galaţi înţelege că prestările de servicii, respectiv apa caldă şi căldura, nu se plătesc cu bani de la Dumnezeu. Sunt şi asociaţii de proprietari care au şi sold negativ, ceea ce înseamnă că au plătit în avans factura către Apaterm. Din păcate, avem şi un număr destul de mare de asociaţii care cred că este totul pe datorie. Mai devreme sau mai târziu, prin aceste dosare, vor înţelege că nu a fost o decizie tocmai bună. S-a declarat toleranţă zero de la nivelul Primăriei Galaţi vizavi de recuperarea datoriilor acumulate în timp”, a declarat Didi Dumitru, administrator special al Apaterm SA.

De la începutul lui 2014 până în prezent, au fost vândute prin executare silită zece apartamente, pentru care a fost încasată suma de 140.000 de lei. Aşadar datornicii la întreţinere nu se mai pot baza pe faptul că pot să nu îşi mai plătească facturile cu anii fără riscul de a-şi pierde casele, fiind în continuare protejaţi din considerente umanitare.

Unele asociaţii, „feudele“ administratorilor

Potrivit administratorului special al Apaterm, la iniţiativa primarului Galaţiului, Marius Stan, au fost înfiinţate 14 comisii de control. Din decembrie 2013 până în prezent, membrii acestor comisii au descoperit numeroase cazuri de fraude la nivelul administratorilor asociaţiilor de proprietari, în care facturile au fost achitate de către consumatori, dar banii nu au fost viraţi în conturile Apaterm. „Este o doamnă administrator, care se numeşte Popoiu Jeni, care înţeleg că a făcut furt, deturnare, fraudă, încadrarea o va decide Poliţia, de şapte miliarde de lei vechi”, a precizat Didi Dumitru. Administratorul Apaterm i-a îndemnat pe toţi gălăţenii bun-platnici să îşi verifice preşedinţii şi administratorii de asociaţii, pentru că unii dintre aceştia „se comportă ca pe o feudă”.

Drumul scurt: cesionarea creanţei

Reprezentanţii Apaterm intenţionează să schimbe metoda pentru unele cazuri, în care asociaţia nu este una cu mari datorii, dar are un număr mic de datornici. Conform administratorului special, Didi Dumitru, există şi posibilitatea ca Apaterm să dea în judecată direct consumatorul restanţier, dacă asociaţia din care face parte acesta este de acord să cesioneze creanţa către Apaterm. 

O analiză efectuată de Apaterm SA pe un eşantion de 19.738 apartamente, locuite de 34.714 persoane, din 140 de asociaţii de proprietari, eşantion care reprezintă 19,5% din totalul asociaţiilor şi consumatorilor, relevă structura socială a eşalonului datornicilor la întreţinere. Din cele 4.493 dintre apartamentele din eşantion care sunt locuite de persoane singure, în cazurile a 3.042 de apartamente, proprietarii datorează Apatermului 6,4 milioane de lei, media datoriilor pentru unul din aceste apartamente fiind de 2.098 lei. În cazurile celor 4.577 de apartamente locuite de familii formate din două persoane, pentru 3.225 de apartamente sunt înregistrate datorii către Apaterm, media datoriilor, „per capita”, fiind de 1.116 lei. Din cele 2.452 de apartamente locuite de familii formate din trei persoane, pentru 1.951 de apartamente sunt datorate Apatermului 6,1 milioane lei, media datoriilor fiind de 1.068 lei/persoană. În cazurile a 728 de apartamente, din cele 3.025 locuite de familii de patru persoane, sunt înregistrate datorii, media datoriilor “per capita” fiind de 1.073 de lei. Începând cu familiile de la cinci persoane în sus, asistăm la o creştere a datoriilor odată cu creşterea numărului de membri ai familiei. Media datoriilor „per capita” în cazul familiilor de cinci persoane este 1.236 lei şi de 3.121 lei în cazurile familiilor de şase persoane. Nivelul datoriilor către Apaterm este mult mai ridicat şi în cazurile familiilor de şapte persoane (3.467 lei), de opt persoane (3.160 lei) şi 9 persoane (3.249 lei). O concluzie este că familia numeroasă este cel mai periculos client al Apaterm.

4 milioane, datoriile celor „plecaţi la muncă“

O altă categorie distinctă de datornici este constituită de o parte dintre cei plecaţi la muncă în străinătate, care şi-au lăsat apartamentele nelocuite în grija rudelor. Şi în cazurile acestor apartamente curg facturile la întreţinere, trebuind să fie achitate sumele pentru cheltuielile comune sau pentru celebra “ţeavă din baie”. Din cele peste 19.000 de apartamente din eşantion, sunt nelocuite 2.453 de apartamente, din care numai 473, adică 19%, nu au nici o datorie. Pentru restul de 1.980 de apartamente pustii, proprietarii au de achitat o datorie totală de 4,2 milioane de lei. Media datoriilor pentru cele 1.980 de apartamente nelocuite este de 2.155 lei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă