13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE: Ramificațiile spectaculoase ale rețelei Bica

GALERIE: Ramificațiile spectaculoase ale rețelei Bica

Politicienii Liviu Dragnea și Elena Udrea și oamenii de afaceri Ovidiu Tender, Ioan Niculae, Nicolae Buzăianu apar ca făptuitori într-un șir de infracțiuni în care apare și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. Informațiile apar într-o ordonanță DNA cu disjungeri din dosarul despăgubirilor de la ANRP în care a fost arestată preventiv, printre alții, Bica. Ordonanța a fost făcută publică de Robert Turcescu pe blogul său.

Dosarul în care a fost arestată Alina Bica este în faza de finalizare, iar ordonanța DNA cu disjungerile face parte integrantă din procedurile obligatorii pe care le fac procurorii, potrivit noului Cod de Procedură Penală. Aceste documente se află deja în posesia inculpaților și suspecților din dosarul despăgubirilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Potrivit ordonanței DNA, Alina Bica mai este urmărită penal în pentru alte cinci fapte de corupție. În unele spețe apar și consilierii fostei șefe DIICOT, respectiv Florentin Ionuț Mihăilescu și Mihail Udroiu.

Într-un dosar Alina Bica, fostă șefă DIICOT, ar fi luat mită  un  teren de peste 4.000 de metri pătrați de la omul de afaceri Ovidiu Tender pentru a-l proteja de condamnare, iar într-un alt dosar ar fi luat mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae. Potrivit anchetatorilor, traficul de influență pentru Ioan Niculae ar fi fost făcut de Liviu Dragnea.

Alina Bica a fost procurorul care a coordonat instrumentarea unor dosare penale care îi vizau pe cei doi oameni de afaceri.

De asemenea, potrivit ordonanței,  Alina Bica este suspectată de corupție într-o altă cauză, în care s-ar fi apelat la șefa DIICOT pentru eliminarea de pe piață a unei importante companii farmaceutice. În această acțiune ilegală, Bica ar fi acționat cu concursul șefului ANAF, Șerban Pop.

În cea de-a cincea afacere nelegală numele Alinei Bica este legat de “băiatul deștept“ din energie, Niculae Buzăianu.
 
Dosarul Bica – Dragnea – Niculae
 
În baza ordonanței DNA, predată în format electronic avocaților inculpaților și suspecților din dosarul despăgubirilor ANRP, procurorii anticorupție anunță că Alina Bica este urmărită penal într-un dosar în care mai apar  liderul PSD Liviu Dragnea și omul de afaceri Ioan Niculae.

În ordonanță se relatează următoarele: „Bica Alina Mihaela, în scopul tergiversării soluționării dosarului penal care îl viza pe inculpatul Ioan Niculae a intervenit la nivelul procurorului de caz care avea în instrumentare dosarul pentru ca acesta să stopeze investigațiile pe care le derula și prin care solicita date privind utilizarea  unui anumit număr telefonic utilizat de  Dragnea Nicolae Liviu.

În schimbul acestui folos, inculpatul Ioan Niculae a oferit inculpatei Bica Alina Mihaela suma de 3,5 milioane de euro și promisiunea celor doi de sprijinire pentru promovarea acesteia în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“.
 
Dosarul Bica – Udrea – Cocoș
  
Din dosarul despăgubirilor ANRP este disjunsă partea în care apar ca făptuitori Elena Udrea, fostul ei fiu vitreg, Alin Cocoș și fostul ei soț ( la momentul săvârșirii infracțiunilor) Dorin Cocoș. Reamintim că fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, este inculpat în acest dosar alături de Alina Bica și alte persoane, dar este arestat pentru mită  (9.000.000 de euro) în dosarul “Microsoft“.

Din despăgubirea avizată de comisia din care a făcut parte și Bica, familia Cocoș s-a ales cu 10 milioane de euro. Profiturile obținute de familia Cocoș ar fi fost evidențiate în 2013 și într-un raport al Oficiului Național pentru Prevenirea Spălării Banilor, raport care a ajuns la DIICOT, condus atunci de Alina Bica.

La nici o lună după ce DIICOT a primit raportul Oficiului din care rezulta spălarea de bani de care erau suspectați membrii  familiei Cocoș, formată din  Dorin Cocoș, Alin Cocoș și Elena Gabriela Udrea , Alina Bica ar  fi primit pentru „serviciu“, o cotă parte dintr-un  teren  de peste 4.400 de metri pătrați în Snagov, pe malul lacului, aparținând „numitei Chiriac Olguța“, fosta soție a lui Dorin Cocoș și mama lui Alin Cocoș, suspect în dosar.

După cum „România liberă“ a relatat deja în articolul "Referat  DNA. Rolul lui Alin Cocoș. Alina Bica, șefa DIICOT, făcea parte din cercul relațional al familiei Cocoș",  implicarea familiei Cocoș (Dorin și Alin Cocoș, alături de Elena Udrea)  a fost denunțată de mai mulți inculpați din dosar, între care și Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte ANRP, membru al comisiei de avizare a despăgubirilor, și beneficiarul principal a circa 50 de milioane de euro, Gheorghe Stelian , zis "Stelu"..

 

 
Prietenia dintre Alina Bica și Elena Udrea
 
De notorietate este faptul că procuroarea Alina Bica este prietenă cu Elena Udrea, prietenie cimentată în  perioada în care Bica era secretar de stat la Ministerul Justiției. Această stare de fapt ne-a fost confirmată de însăși Alina Bica, cu două zile înainte de arestarea ei preventivă.

Eram secretar de stat la Justiție, unde aveam contacte permanente cu politicienii. În acest context am cunoscut-o pe Elena Udrea și m-am împrietenit cu ea. Ne făceam vizite de familie. Ce era să fac după ce am ajuns șef DIICOT? Să renunț la prietenie?“, ne-a declarat atunci Alina Bica.

Întrebarea despre prietenia cu Udrea a survenit după apariția în presă a unor fotografii în care Alina Bica, Elena Udrea și o altă persoană fuseseră fotografiate împreună la Paris.

Dosarul  Bica – Tender

Potrivit ordonanței de disjungere, Ovidiu Tender ar fi apelat la Alina Bica, șefa DIICOT, pentru a scăpa de pușcărie într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorul Alina Bica.

E vorba de o cauză complexă, desprinsă din dosarul „Jaful de la RAFO“, infracțiuni relatate în exclusivitate de reporterul României Libere, în care Tender a fost trimis în judecată de către procurorul Alina Bica, în 2006, pentru modul în care a preluat societatea „CAROM“.

Prejudiciul depășește 43 de milioane dolari.  Dosarul este tergiversat de judecători de opt ani, fără a avea o decizie pe fond. Pentru tergiversarea judecării până la intervenția prescripției, Ovidiu Tender ar fi apelat la sfaturile Alinei Bica prin consilierul Florin Ionuț Mihăilescu (angajat și la firma lui Tender „Prospecțiuni“ SA).

Pentru sfaturile date lui Ovidiu Tender, Alina Bica și Ionuț Mihăilescu ar fi dobândit bunuri imobile (terenuri) se precizează în ordonanța DNA.

Reamintim că reporterul „României libere“ a relatat în mai multe articole, încă din 2004, despre modul în care Alina Bica l-ar fi protejat pe Ovidiu Tender în perioada în care i-a instrumentat dosarul RAFO-CAROM-UTON-VGB.

Dosarul Bica – Buzăianu (Energy Holding)

Potrivit ordonanței DNA, Alina Bica l-ar fi ajutat și pe omul de afaceri Bogdan Nicolae Buzăianu. Pentru Buzăianu ar fi intervenit la Alina Bica fostul ei consilier Mihail Udroiu. Consilierul s-ar fi ales cu o excursie în Dubai.

În ordonanța DNA, referitor la relațiile dintre Alina Bica și  Bogdan Nicolae Buzăianu se precizează că „în cursul anului 2013 s-au derulat demersuri infracționale privind traficarea și cumpărarea influenței soluționării favorabile a unor contracte din domeniul sistemului de apărare, ordine publică si siguranță națională și soluționarea favorabilă a unor dosare în care era implicată firma Energy Holding și alte firme aparținând numitului Buzăianu Bogdan Nicolae sau în raport cu care acesta avea interes, aflate pe rolul Tribunalului București“. Sunt precizate și numere de dosare în care documente ale DIICOT ar fi fost favorabile.

De asemenea, se relatează despre mai multe persoane care “foloseau telefoane cu cartele oferite de Buzăianu și întâlniri conspirate pentru reușitele infracționale“.

Dacă toate aceste fapte presupus infracționale se dovedesc a fi adevărate, iar instanțele de judecată vor accepta probațiunea, potrivit noului Cod Penal Alina Bica se poate alege, în total, cu peste 10 ani  inchisoare. 

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă