22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Ce nave de război americane tulbură apele în Marea Neagră

GALERIE FOTO. Ce nave de război americane tulbură apele în Marea Neagră

Opt nave militare americane pătrund în aceste zile în Marea Neagră, pentru a efectua manevre în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.

Prima dintre ele, distrugătorul Jason Dunham, a trecut prin strîmtoarea Bosfor săptămâna trecută. El va străbate apele teritoriale ale Bulgariei și României, urmând a „vizita” și portul ucrainean Odessa, relatează publicația electronică Defence News.

La data de 4 aprilie, distrugătorul a ancorat la Varna – cel mai mare port al Bulgariei la Marea Neagră. Ieri, nava americană a realizat o serie de exerciții tip PASSEX, împreună cu nave militare ale Bulgariei și României.

Manevre navale împreună cu Bulgaria și România

"Exercițiile noastre împreună cu Bulgaria și România au avut succes și au demonstrat interoperabilitatea noastră în cadrul NATO", a declarat comandorul Darren T. Dugan, ofițer la bordul navei americane.

Manevrele tip PASSEX au ca scop verificarea și îmbunătățirea capacițății a două nave militare de a comunica și coopera pe timpul unor acțiuni de război sau în cadrul unor intervenții umanitare.

USS Jason Dunham rămâne în Marea Neagră până la data de 14 aprilie.

Jason Dunham este un distrugător din clasa Arleigh Burke, echipat cu două lansatoare Aegis, care pot trimite spre țintă până la 56 de rachete de croazieră Tomahawk. Distrugătorul are la bord și două elicoptere navale tip SH-60 Sea Hawk.

Două vase de luptă au asigurat protecția pe timpul Olimpiadei de la Soci

Separat, în Marea Neagră intră alte șapte vase americane: nava de asalt amfibiu Mount Whitney, fregata Taylor, crucișătorul Vella Gulf și distrugătoarele Truxtun, Donald Cook, Ross și Cole. Dintre acestea, USS Mount Whitney și USS Taylor s-au aflat în Marea Neagră și la începutul anului 2014, în cadrul măsurilor de protecție organizate de-a lungul Olimpiadei de la Soci.

În aceste zile, prezența navelor americane în Marea Neagră „demonstrează decizia SUA de a acționa împreună cu aliații pentru a crește securitatea maritimă, stabilitatea și capacitățile navale”, anunța săptămâna trecută Comandamentul Flotei a 6-a a SUA din Mediterana.

În replică, Ministerul de Externe al Rusiei a calificat noua desfășurare de forțe americane în Marea Neagră drept „un pas periculos, fără precedent”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă