10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. NASA a publicat imaginile surprinse de Cassini de pe inelele...

GALERIE FOTO. NASA a publicat imaginile surprinse de Cassini de pe inelele lui Saturn

Sonda americană Cassini, aflată pe orbita lui Saturn din 2014, a reluat joi dimineață contactul cu NASA după ce a trecut de inelele gigantei gazoase. Acest lucru s-a întâmplat după ce sonda a traversat o zonă neexplorată până acum, potrivit unui anunț al agenției spațiale.

În această perioadă, Cassini s-a apropiat cel mai mult de stratul de nori al lui Saturn și a realizat cu cele 12 instrumente aflate la bord observații, măsurători și fotografii.

Am reușit! Cassini este din nou în contact cu Terra și transmite date după ce a pătruns cu succes în spațiul care separă Saturn de inelele sale. Marele salt final este amorsat ", a postat pe Twitter Jet Propulsion Laboratory (JPL), care răspunde de această misiune

„Ultima parte a existenței sondei Cassini va fi cu adevărat ca un foc de artificii pentru că, aventurându-se între suprafața lui Saturn și inelele sale, sonda va face măsurători științifice care ar fi fost altfel imposibile", a dezvăluit în această săptămână Luciano Iess, membru al echipei de cercetare a sondei Cassini de la universitatea italiană La Sapienza.

„Cassini a produs o comoară de descoperiri care ne vor face să rescriem lucrările de știință planetară pe numeroase subiecte", a spus marți Nicolas Altobelli, un responsabil științific al misiunii Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Ceea ce vom învăța din ultimele orbite ale lui Cassini ne va permite să aprofundăm înțelegerea noastră privind formarea și evoluția planetelor gigantice și a sistemelor planetare în general", a apreciat recent și Thomas Zurbuchen, responsabil adjunct pentru misiuni științifice la NASA.

Această coborâre fără precedent a început miercuri, la ora 09.00 GMT. La puțin timp după aceea, Cassini a încetat orice transmisiune timp de aproape 24 de ore. În acest timp a realizat, cu ajutorul celor 12 instrumente aflate la bord, observații, măsurători și fotografii. Dispozitivul său de analizare a prafului cosmic a luat prelevări directe de particule în timpul traversării inelelor lui Saturn.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă