19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO Ora Pământului, celebrată în marile orașe ale lumii. Turnul Eiffel,...

GALERIE FOTO Ora Pământului, celebrată în marile orașe ale lumii. Turnul Eiffel, Vaticanul și Palatul Parlamentului au rămas în beznă

Turnul Eiffel, Vaticanul, Acropole, dar și Palatul Parlamentului din București și-au stins luminile sâmbătă seara cu prilejul Orei Pământului, o vastă acțiune de mobilizare în întreaga lume împotriva încălzirii climatice.

Orașe și monumente de pretutindeni au oprit iluminatul la ora locală 20,30, în cadrul acestui eveniment lansat în 2007. Printre acestea s-au numărat piramidele egiptene, Kremlinul, Moscheea Albastră din Istanbul, basilica Sf. Petru, Alhambra din Granada, dar și Palatul Parlamentului din București, a doua clădire din lume ca mărime.

La Paris, Turnul Eiffel s-a cufundat timp de cinci minute în întuneric, la 20,30 ora locală (21,30 ora României), în prezența sportivilor campioni ambasadori ai candidaturii capitalei Franței la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, printre care navigatoarea Isabelle Autissier.

În Germania, aproximativ 300 de orașe au luat parte la eveniment, inclusiv Berlinul, cu celebra Poartă Brandenburg, iar la Londra, Big Ben și Parlamentul britanic. "Am lansat Ora Pământului în 2007 pentru a arăta conducătorilor că oamenii sunt preocupați de schimbarea climatică. Acest moment simbolic este astăzi o mișcare mondială, reamintind cât de multă greutate au cetățenii", a subliniat Siddarth Das, directorul Earth Hour.

Tot felul de inițiative au fost anunțate pentru sâmbătă în toate colțurile lumii, la ora 20.30 locală: concert la lumina lumânărilor la Lisabona, o cursă de 5 km la Singapore, o plantare de arbori în Tanzania sau o veghe la pagoda Shwedagon din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar.

Orașul Sidney, unde a avut loc primul eveniment "Ora Pământului", devenit între timp un fenomen mondial, a deschis sâmbătă turul mondial de mobilizare împotriva încălzirii globale, lăsând în întuneric clădirea Operei și podul din portul orașului. A venit imediat rândul marilor metropole asiatice, din Singapore la Tokyo, trecând prin Hong Kong, cu zgârie-nori cufundați în întuneric, apoi țările din Golf.

Anul 2016 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă, marcând al treilea record anual consecutiv de căldură. Un fapt fără precedent de la începerea măsurării temperaturii în 1880.

Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă