8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialGazoductului ce leagă România și Moldova i s-a tăiat panglica

Gazoductului ce leagă România și Moldova i s-a tăiat panglica

Conducta de gaze Iaşi-Ungheni a fost inaugurată, miercuri, de premierii României şi Republicii Moldova, în prezența comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger. UE încearcă astfel să spargă monopolul Gazprom.

Primul pas spre inde­pen­dența energetică a Europei se face prin interconectarea României şi Republicii Moldova, prin construcţia conductei de gaze Iaşi-Ungheni. Lucrările la gazoductul cu o lungime de 43 kilometri au fost derulate în mai puţin de un an. Aproximativ o treime din costurile conductei, respectiv 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat că prima fază a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre România spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 – 15.000 de metri cubi pe oră, ceea ce înseamnă 1 – 2% din producția totală a României. Gazele care vor veni din țara noastră, într-o primă fază vor acoperi, la nivel anual, circa 8-9% din consumul Republicii Moldova, excluzând Transnistria. În a doua etapă, cantitatea de gaze va ajunge la 1,5-2 miliarde de metri cubi pe an. Conform președintelui ANRE, exportul va putea fi făcut de orice furnizor, iar preţul de vânzare va fi cel de pe piaţa concurenţială din România.

Declarații și promisiuni

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat, la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, că prin acest proiect ţara sa va fi mai sigură că nimeni nu-i va crea probleme sau o va ameninţa, subliniind că în doi ani se va realiza şi interconectarea pentru energie electrică cu România.

“Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova. Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală, absolut civilizată”, a afirmat Leancă.

Primul ministru moldovean a adăugat că, din păcate, interconectarea cu România privind reţelele energetice este întârziată, în condiţíile în care energia este în România cu 40% mai ieftină decât cea achiziţionată de Republica Moldova, şi a promis ca în doi ani să fie realizată şi această interconectare. Iurie Leancă a mai precizat că în prezent se află în ultima etapă de finalizare a contractelor de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie. Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 milioane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.

De asemenea, Republica Moldova trebuie să realizeze, în următorii doi ani, conexiunea de la Ungheni la Chișinău.

“Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie”, a afirmat Victor Ponta.

Situația din Ucraina a determinat UE să accelereze procesul de interconectare, comunitatea europeană fiind interesată, de asemenea, să reducă vulnerabilitatea țării de la granițele sale. Primul pas a fost întocmirea unui studiu de securitate a aprovizionării cu gaze a statelor membre și a țărilor din jur. Astfel, lista lungă a proiectelor ce urmau să fie finanțate din fonduri europene a fost redusă la cele prioritate, printre acestea regăsindu-se și cel care va asigura interconectarea inversă a României cu Ucraina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă