15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGeografia după Eurovision

Geografia după Eurovision

Văzând această competiție vetustă ajunsă la 60 de (cum altfel?) primăveri, nu poți ajunge decât la o singură concluzie: e veche, domnule. E pur și simplu veche.  Cu ocazia acestui eveniment se reface anual istoria pe care am învățat-o la școală.

Uniunea Sovietică își revine în fire, toate fostele republici sovietice socialiste, uitând de gulag și de anii grei de umilință votând în  unanimitate cântecelul impus de la Moscova, Yugoslavia și Cehoslovacia  se refac, iar țările care au mizat vreodată pe principiul democratic al răsplătirii valorilor nu au nici cea mai mică șansă.

Ce rost are până la urmă această irosire de resurse dacă toți își votează vecinii?  Mă rog, aproape toți, că pe noi, conform zicalei cum că cel mai bun vecin ne este Marea Neagră, anul acesta nu ne-a votat mai nimeni. 12 puncte ne-a dat doar Republica  Moldova, dar, după cum citim pe toate zidurile, oricum, Basarabia e România. Nici măcar mitul căpșunarilor care schimbă televotingul nu s-a mai materializat. Din Italia n-am primit nici măcar un singur punct anul acesta, deși piesa trupei Voltaj marșase apăsat și telenovelistic tocmai pe povestea copiilor lăsați acasă de părinții plecați la muncă în afară. E într-adevăr destul de riscant să ataci chiar și în mod voalat niște oameni amărâți pe motiv că și-au ”lăsat copiii în urmă” când de fapt,  noi toți am fost  lăsați de izbeliște de toate  guvernele noastre postdecembriste, atâtea câte au fost. Măcar oamenii aceia au avut puterea să-și ia viața în mâini. Și au fost capabili să ne schimbe și nouă destinul dacă este să ne luăm după rezultatul votului din noiembrie anul trecut.

Altfel, Eurovisionul, în ciuda faptului că noi ne-am obișnuit mereu să facem figurație pe acolo, s-a văzut bine de la București. Mai ales de pe Facebook. În lipsa unui comentariu de un profesionalism minim din partea oamenilor de la TVR, românii au devenit comentatori de ocazie pe rețelele de socializare.

”Totul e bine! Serviciile secrete suedeze înfrâng serviciile secrete rusești! Volvo bate Lada! Bjorn Borg o învinge pe Șarapova! Trăiască Suedia, în frunte cu naiba știe cine o conduce! Noapte bună, România! Bună dimineața, Austrolia!”,îl  parafraza colegul nostru Alex Tocilescu pe facebook pe comentatorul TVR care nici măcar Australia nu a putut rosti corect. E trist până la urmă să constați că în ciuda faptului că istoria s-a schimbat, că războiul rece s-a încheiat, că între timp s-au trasat granițe noi, Eurovisionul rămâne mereu egal cu sine. De obicei zâmbim când vedem un om de 60 de ani care zice: ”Pe vremea mea…”.

De ce nu luăm însă nici o atitudine când un concurs atât de învechit rămâne perpetuu încremenit în proiect? De ce dăm mereu voie ca Eurovisionul să însemne politică și nu muzică?   

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă