2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialGeorge Copos, singurul scriitor condamnat acuzat de plagiat

George Copos, singurul scriitor condamnat acuzat de plagiat

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a făcut, prin direcţia de specialitate, o singură sesizare penală pentru acuzaţii de plagiat în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise după gratii, fiind cea care îl vizează pe George Copos, se arată într-un răspuns ANP la solicitarea Mediafax.

ANP a formulat o singură plângere penală cu privire la suspiciuni de plagiat în cazul deţinuţilor care au prezentat în faţa comisiilor lucrări ştiinţifice, fiind vorba despre sesizarea făcută în cazul lui George Copos, privind cartea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldava (secolele XIV – XVI)", scrisă de omul de afaceri în spatele gratiilor, au precizat reprezentanţii ANP.

„Direcţia de specialitate din cadrul instituţiei noastre nu a formulat alte sesizări penale având ca obiect acuzaţii de plagiat şi nu are cunoştinţă dacă vreun for de specialitate s-a pronunţat în acest sens, semnalând vreun alt caz de suspiciune de plagiat în legătură cu lucrările ştiinţifice elaborate de persoanele custodiate. ”, se arată în răspunsul Adminiastraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Reprezentanţii instituţiei precizează că plângerea în cazul lui George Copos a fost trimisă la Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la data de 16 februarie şi “vizează exclusiv suspiciunea de plagiat în legătură cu elaborarea, de către persoana în cauză şi nu vizează membri ai comisiei de liberare condiţionată”.

Sesizarea în cazul lui George Copos s-a făcut pe baza raportului venit de la Comisia de etică din cadrul Universităţii Bucureşti, a trei referate întocmite de specialişti în istorie, dar şi a documentelor depuse de Copos în momentul în care a făcut cerere să-i fie aprobată lucrarea ştiinţifică, adaugă ANP.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul. Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos "şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie", susţin procurorii într-un comunicat de presă. În aceeaşi zi, Copos "a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig", mai precizează parchetul.

În acest dosar, pe lângă George Copos, au mai fost audiaţi Mihai Stoica şi Gheorghe Popescu.

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă