13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialGeorgiana Hosu vrea să devină șef definitiv la DIICOT

Georgiana Hosu vrea să devină șef definitiv la DIICOT

Adjuncta procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Elena Giorgiana Hosu, este printre candidații pentru șefia Instituției.

De asemenea, după suspendarea Alinei Bica de la șefia DIICOT, interimatul a fost preluat de Georgiana Hosu. 

„Secția de procurori a CSM a dispus suspendarea din funcția de procuror (Alina Bica n.r), până la soluționarea definitivă a cauzei doamnei procuror-șef ca urmare a luării măsurii arestive preventive față de aceasta. (….) În raport de soluția care se va dispune își va relua activitatea sau va fi exclusă din magistratură, potrivit prevederilor legale”, a anunțat președintele CSM, Gheorge Muscalu, la acea vreme. 

Magistrata este a doua persoană din DIICOT din luna mai a anului 2013, după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta, pe atunci şi ministru interimar la Justiţie, pentru funcţia de procuror-şef adjunct.

„Crearea unei structuri proprii de poliţie judiciară probabil e în proiectul oricărui procuror DIICOT, pentru că e o realitate şi e o structură funcţională până la urmă. Nu trebuie decât apropiată într-o formă legală DIICOT-ului”, spunea Elena Giorgiana Hosu.

Citește și: Care sunt candidații pentru șefia DIICOT

Printre cele mai cunoscute dosare soluţionate în cariera sa este cel în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe procuroare cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, afaceristul a ajuns după gratii, cu o sentinţă de şapte ani de închisoare, relata Digi 24. 

Elena Hosu are şi experienţă de manager. Până să ajungă procuror-şef adjunct al DIICOT, a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei. Ea a intrat în magistratură în 1995 şi a ajuns, după doar trei ani, la Parchetul General, unde a soluţionat dosare până în 2004, când a intrat în DIICOT.

Activitatea profesională a Elenei Hosu

2013 – prezent-procuror-şef adjunct al DIICOT

2012 – 2013 – procuror-șef al Servicului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2007 – 2012 – procuror-șef al Biroului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2004 – procuror în cadrul DIICOT

1998 – 2004 – procuror în cadrul Parchetului General

1995 – 1998 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

1995 – absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii București.  

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă