12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGheorge Ștefan, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul...

Gheorge Ștefan, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul finanțării ilegale a PDL. Sentința este definitivă

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu exeutare, de Curtea de Apel București, în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Democrat Liberal (PDL), după ce și-a recunoscut vinovăția, la finalul anului 2016, informează Agerpres.

În 13 ianuarie, Tribunalul București l-a condamnat pe Gheorghe Ștefan la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul finanțării ilegale a PDL. El a atacat decizia la Curtea de Apel București, deși la finalul anului trecut a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție, prin care a acceptat să primească această condamnare.

Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 165.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, fiind menținut sechestrul până la concurența sume de 235.000 de euro.

În 13 decembrie, procurorii DNA Ploiești au sesizat Tribunalul București cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte PDL, acuzat de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform acestui acord, Gheorghe Ștefan a acceptat să primească trei  ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de trei ani, după executarea condamnării, a unor drepturi: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

Potrivit DNA, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL ar fi existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit acestei înțelegeri, Gheorghe Ștefan ar fi determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană ar fi fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma deținută de omul de afaceri Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă ar fi transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-ar fi promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru PDL suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga.

În 26 octombrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești au dispus punerea sub sechestru a averii lui Gheorghe Ștefan, cunoscut sub numele de Pinalty, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 25 de milioane de lei, în dosarul finanțării ilegale a PDL, în care este urmărit penal și fostul lider liberal Vasile Blaga.

În 28 septembrie, procurorii au început urmărirea penală a lui Vasile Blaga, pentru  trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL. În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În prezent, fostul primar se află în penitenciar, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la șase ani închisoare în dosarul „Microsoft".

Totodată, în 3 martie, fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influență.

 

Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Ștefan că, între lunile iulie și august 2009, în perioada în care era primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid, i-ar fi propus lui Marian Consantinof să își folosească înfluența pe lângă reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A, în schimbul unei sume de bani, pentru atribuirea unor contracte unor firme controlate de omul de afaceri, având ca obiect furnizarea de hârtie.



 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă