5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGitenstein: Românii trebuie să înlocuiască expresia "Asta e viaţa" cu motto-ul "Yes,...

Gitenstein: Românii trebuie să înlocuiască expresia “Asta e viaţa” cu motto-ul “Yes, we can”

Românii trebuie să renunţe la pesimismul transmis de expresia “asta e viaţa”, care sugerează că nimic nu se poate schimba, şi să adopte motto-ul preşedintelui american “Yes, we can!” (Da, putem!) pentru a reforma şi moderniza statul şi economia, a declarat vineri ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. Potrivit NewsIn, de ziua Statelor Unite ale Americii, ambasadorul american la Bucureşti a urat românilor să nu mai fie niciodată nevoiţi să-şi părăsească ţara şi să îşi poată împlini visurile chiar aici, în România.

Dar, pentru a transforma România într-o “societate a oportunităţilor” – ideal pentru care s-au jertfit tinerii români în urmă cu 20 de ani – , este nevoie de “viziune comună, curaj şi hotărâre”, iar pentru atingerea acestui ţel nu ar trebui să existe divergenţe partinice, este de părere reprezentantul diplomatic al Washingtonului. “Aici, în România, faceţi eforturi de reformare şi modernizare a statului şi a economiei. Totul pentru a împlini visul de a crea acea societate a oportunităţilor, pentru care şi-au dat viaţa tinerii patrioţi români în urmă cu 20 de ani. Nu ar trebui să existe diferenţe de opinii asupra acestor subiecte şi ştim că nu va fi simplu. Realizarea unor schimbări reale, de durată, nu este niciodată simplă. Aşa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbările pe care doriţi să le obţineţi în societatea românească necesită viziune comună, curaj şi hotărâre. Şi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Statelor Unite, acest angajament faţă de idealurile noastre comune necesită o autoevaluare permanentă şi o dorinţă neobosită de perfecţionare. Dar va necesita şi abandonarea completă şi fermă a pesimismului transmis de expresia ‘Asta e viaţa’, des folosită în România şi care sugerează că nimic nu se poate schimba. Ea trebuie înlocuită cu motto-ul preşedintelui american ‘Yes, we can’ (‘Da, putem!’)”, a recomandat ambasadorul Mark Gitenstein într-o alocuţiune rostită cu ocazia celebrării Zilei Independenţei Statelor Unite.

Ambasadorul şi-a construit discursul urmărind permanent o paralelă între Războiul de Independenţă şi Revoluţia din 1989. A menţionat că, precum părinţii fondatori ai Americii în urmă cu 234 de ani, în decembrie 1989 tinerii revoluţionari români şi-au dat viaţa “pentru onoare şi libertate” în lupta împotriva celei mai severe dictaturi comuniste a acelor timpuri. El a asemănat ultimii 20 de ani din istoria României cu perioada “extrem de tumultoasă şi plină de schimbări” a mişcării pentru drepturi civile din anii ’60 din Statele Unite ale Americii, precizând că a trăit acea perioadă într-unul dintre statele sudiste, Alabama, unul dintre statele rasiste.

Reamintind cuvintele lui Martin Luther King despre Alabama – “Visez că într-o zi, în Alabama, acest stat în care există rasişti împătimiţi, … băieţi şi fete de culoare îşi vor putea da mâna cu băieţi albi şi fete albe, ca fraţi şi surori” – Gitenstein s-a dat personal exemplu pentru puterea împlinirii visului american şi a spus: “Am văzut cu propriii mei ochi acest lucru întâmplându-se. Acel vis a început să se împlinească şi iată-mă aici, pe mine, un fiu alb al Sudului, numit Ambasador al Statelor Unite în România de către primul preşedinte afro-american al Statelor Unite ale Americii”.

Diplomatul american s-a folosit şi de această ocazie pentru a reaminti că are rădăcini româneşti: “Aşa cum ştiţi, anul acesta sărbătorim 130 de ani de relaţii diplomatice. În 1880, anul stabilirii de relaţii diplomatice, străbunicul meu, Louis Bralower, a imigrat în Statele Unite, în oraşul New York, plecând din Botoşani. A părăsit România urmărindu-şi visul de a beneficia de oportunităţi economice şi libertate religioasă. Noi, americanii, sperăm şi ne dorim pentru România ceea ce ne dorim şi pentru Statele Unite. Ne dorim ca fiecare cetăţean să poată spune cu încredere că acest pământ, pământul românesc, este şi al său. Personal, sper că Louis Bralower al anului 2010 nu se va simţi constrâns să părăsească această frumoasă ţară şi că va putea să îşi împlinească visurile chiar aici, în România. Aceasta este promisiunea Revoluţiei Române şi a Războiului de Independenţă American”, a conchis ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă