15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGorghiu: PNL va insista pentru un cod al incompatibilităţilor

Gorghiu: PNL va insista pentru un cod al incompatibilităţilor

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a transmis, marţi, prin intermediul paginii de Facebook, că iniţiativa Guvernului de lansare a Strategiei Naţionale Anticorupţie reprezintă o ”abordare înţeleaptă”, iar PNL va insista pentru elaborarea unui cod al incompatibilităţilor, într-un timp cât mai scurt, care să unifice întreaga legislaţie din acest domeniu.

”Mai mult accent pe prevenirea corupţiei – iată o abordare înţeleaptă, pe care mă bucur să văd că reprezentanţii Guvernului o promovează. Dosarele de la DNA sau ANI sunt şi expresia unui eşec al instituţiilor de a preveni actele de corupţie, de incompatibilitate sau conflict de interese”, a scris Gorghiu, despre lansarea de către Guvern în dezbatere publică a Strategiei Naţionale Anticorupţie. 

Potrivit News.ro, copreşedintele PNL arată că ”astăzi, o persoană aflată într-o funcţie publică, de bună credinţă, care vrea să afle dacă o acţiune a sa ar încălca legile care privesc integritatea, se va pierde într-un hăţiş legislativ de peste 300 de acte normative”. ”Un cod al incompatibilităţilor, care să unifice întreaga legislaţie din acest domeniu, e absolut necesar.  PNL va insista să avem acest cod într-un timp cât mai scurt”, a anunţat Gorghiu. 

Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, pusă marţi în dezbatere publică de către Guvern, urmăreşte ca în peste 80% din instituţiile publice să fie luate măsuri preventive, să fie reduse cu cel puţin 50% cazurile de fraudă în achiziţii publice, dar şi oportunităţile la corupţia din sectorul privat. În perioada 2016-2020 vor fi făcute mai multe modificări legislative, inclusiv codurilor penal şi de procedură penală, urmând să fie elaborat şi un nou cod de conduită a membrilor Parlamentului.

Documentul se adresează puterilor executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile. Conform proiectului, în termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate instituţiile publice centrale şi locale, precum şi întreprinderile publice vor îndeplini procedurile de aderare la strategie, iar în termen de şase luni vor elabora şi transmite Ministerului Justiţiei planurile de integritate aferente.

Strategia menţine paradigma care a stat la baza SNA 2012–2015, aceea a asimilării cu un eşec de management a oricărui nou dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Agenţiei Naţionale de Integritate. SNA 2016 – 2020 va acorda în continuare prioritate măsurilor preventive în sectoarele expuse la corupţie. Progresul limitat al prevenţiei în intervalul 2012 – 2015 menţine sectoarele identificate în strategia anterioară şi le suplimentează cu cele ale educaţiei şi sănătăţii.  

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă