10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGorunul lui Horea, distrus de furtuna

Gorunul lui Horea, distrus de furtuna

Acoperisuri cazute in mijlocul strazilor, copaci doborati la pamant, sosele inundate, autoturisme avariate, localitati fara curent electric. Acestea sunt urmarile furtunii care a lovit, marti dupa-amiaza, judetul Hunedoara. Cele mai afectate au fost comuna Baia de Cris, municipiile Deva, Brad si Orastie, dar si orasul Hateg, unde s-a produs o rupere de nori si a cazut grindina de marimea unei nuci.
Furtuna a durat mai putin de o ora, perioada in care oamenii s-au adapostit pe unde au apucat de grindina. Potrivit reprezentantilor Prefecturii, s-au inregistrat intre 15 si 36 de litri de apa pe metrul patrat.

Gorunul lui Horea, din Tebea, simbol al motilor, dar si al tuturor romanilor, a fost rapus de vijelie. Copacul, care are o vechime de cateva secole, era sustinut de un cofraj de ciment situat in jurul tulpinii. Primarul comunei Baia de Cris, Romeo Farcas, sustine ca se va planta o ghinda a gorunului, pentru ca simbolul sau sa dainuie peste ani. De mentionat ca Gorunul lui Horea era monument al naturii si in acelasi timp si unul istoric ce amintea de conducatorul marii Rascoale taranesti din 1784.
Furtuna puternica a mai afectat alti patru brazi din cimitirul de la Tebea, locul in care a fost inmormantat Avram Iancu, a carui memorie este cinstita, in fiecare an, in a doua duminica a lunii septembrie. De asemenea, vijelia a smuls acoperisul Casei Memoriale “Avram Iancu” din Baia de Cris, turla Bisericii Ortodoxe din localitate si acoperisul scolii din centrul comunei si a devastat chiliile Manastirii Catolice.

Circulatie paralizata pe DN 7

Ploaia si grindina au lovit municipiul Deva in jurul orei 19.00 si furtuna nu a durat mai mult de jumatate de ora. Apa a paralizat circulatia rutiera in centrul orasului, dar mai ales pe DN 7. Parcarile s-au umplut si ele de apa, la fel si beciurile blocurilor, dar si garajele. Acoperisul unui bloc cu patru etaje de pe strada Nicolae Balcescu a fost smuls de vantul puternic si a cazut peste masinile parcate in fata Restaurantului Dunarea.

Fara curent pe Valea Jiului

Totodata, mai multe localitati din Valea Jiului au ramas ore in sir fara energie electrica, dupa furtuna puternica de marti seara. Vantul a smuls copacii din radacini, a rupt cablurile de energie electrica si stalpii de telefon, o casa a fost avariata, iar o vaca a murit electrocutata. Echipele de interventie au fost toata ziua pe teren pentru a incerca sa remedieze situatia.
De asemenea, langa Scoala Generala nr. 5, un copac a cazut pe conducta de gaz, afectand coloana principala de alimentare cu gaze naturale a orasului. Populatia a asteptat ore in sir ca echipele “Electrica” sa remedieze defectiunea.
Au fost distruse si mai multe retele ale televiziunii prin cablu. La Lonea, un stalp al RomTelecom a fost rupt in doua, in timp ce la Salatruc – Petrosani un copac smuls de vant a rupt cablurile electrice. La intrarea in Vulcan, chiar pe podul care traverseaza Jiul, mai multe salcii prabusite din cauza furtunii au blocat drumul mai multe ore, iar o casa a fost avariata dupa ce peste aceasta s-a prabusit un stalp de curent.
La Banita, Merisor si Crivadia, ieri dupa-amiaza oamenii nu aveau inca energie electrica, mai multe cabluri fiind distruse de rafalele puternice de vant.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă