15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGrupări specializate în infracţiuni informatice, anihilate la Craiova

Grupări specializate în infracţiuni informatice, anihilate la Craiova

Un bărbat a fost arestat preventiv, iar alte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar, după ce ar fi obținut, în mod fraudulos, datele unor cărți de credit pe care le-ar fi folosit pentru achiziționarea de bunuri și servicii, grupările fiind anihilate cu ajutorul Eoropol şi Secret Service.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Craiova, cu sprijinul Europol și al Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, au făcut 16 percheziții la locuințele unor persoane bănuite că ar fi obținut, în mod fraudulos, datele unor cărți de credit pe care le-ar fi utilizat pentru achiziționarea de bunuri și servicii, se arată într-un comunicat de presă al Poiţiei Române.

Potrivit comunicatului citat, în perioada 1 – 5 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au făcut 16 percheziții în județele Dolj, Mehedinți și Olt, pentru destructurarea a două grupări infracționale organizate, specializate în săvârşirea de infracțiuni prin intermediul mijloacelor de plată electronică.

De asemenea, au fost puse în executare 50 de mandate de aducere emise pe numele mai multor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni în această cauză.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în scopul continuării cercetărilor, sistemele informatice, calculatoare, laptop-uri, zeci de telefoane mobile, cartele telefonice, carduri de memorie, înscrisuri, documente, susceptibile de a fi fost utilizate în activitatea infracțională.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 – 2015, membrii grupărilor infracţionale organizate ar fi derulat activități pentru obținerea, în mod fraudulos, a datelor cărților de credit și a altor date personale ale unor cetățeni români și străini.

Informațiile obținute le-ar fi utilizat pentru achiziționarea de bunuri și servicii, precum bilete de avion, pariuri sportive, produse electronice, bijuterii, utilaje agricole și imobile.

Patru persoane au fost reţinute, iar în cazul alteia a fost luată măsura controului judiciar.

Ulterior, un bărbat de 25 de ani instanța a fost arestat preventiv, iar celelalte patru persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Anchetatorii români au beneficiat de sprijinul Unității Europol, precum și al Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La acțiune au participat polițiști ai Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Mehedinți și jandarmi.

Sprijinul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informații și Protecție Internă

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă